Senior onderzoeker Digitale Gezondheid & Mentaal Welzijn

Senior onderzoeker Digitale Gezondheid & Mentaal Welzijn

Geplaatst Deadline Locatie
12 apr 5 mei Tilburg
Tilburg University | Tilburg School of Social and Behavioral Sciences is op zoek naar een Senior Onderzoeker Digitale Gezondheid & Mentaal Welzijn (0,8 fte) voor het Departement Medische en Klinische Psychologie (MKP), locatie Tilburg.

Functieomschrijving

Hoe kunnen nieuwe digitale gezondheidstechnologieën bijdragen aan een betere mentale gezondheid en leefstijl?” We zijn op zoek naar een enthousiaste collega die ons gaat helpen met het beantwoorden van deze vraag. 

De komende jaren zullen digitale hulpmiddelen en interventies een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Politiek, zorgorganisaties en het sociaal domein zetten erop in dat in de nabije toekomst het gebruik van dergelijke tools om te werken aan het eigen mentale welzijn en leefstijl heel gewoon zal zijn, en dat nieuwe digitale vormen van zorg (eHealth, mHealth en andere technologieën) ruimschoots beschikbaar zullen zijn. Om deze ambitie te realiseren is echter nog veel onderzoek en kennisuitwisseling nodig. Essentieel hierbij is het bij elkaar brengen van verschillende wetenschappelijke disciplines én nauw samen te werken tussen wetenschap en praktijk.

Om dit te bewerkstelligen heeft Tilburg University de Academische Werkplaats Digital Health & Mental Wellbeing opgericht. Wetenschap en praktijk werken samen aan een betere mentale gezondheid en gezonde leefstijl in de Nederlandse samenleving. Samen met maatschappelijke partners is een samenwerkingsagenda met vijf thema’s opgesteld die de leidraad vormt voor onderzoek, onderwijs en kennisuitwisseling. Binnen de academische werkplaats zullen onderzoekers van alle Schools van Tilburg University in co-creatie samenwerken met externe partners rond deze thema’s; inter- en transdisciplinariteit staat centraal.

Als onderzoeker zal je een bijdrage leveren aan de volgende twee thema’s in de samenwerkingsagenda

Digitale ik: Digitale ondersteuning voor zelfregie en samenzorg
Voorkomen is beter dan genezen. Door mensen meer eigen regie te geven over hun gezondheid en mentaal welzijn en (indien nodig) vroegtijdig ondersteuning te bieden, zullen ze minder zorgvragen hebben, zo is althans de verwachting. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor (digitale) methodes en interventies die mensen stimuleren en ondersteunen om gezonder te leven, zowel mentaal als fysiek. De rol en positie van naasten en zorgprofessionals bij zelfmanagement is hierin een belangrijk thema. Ook wordt onderzocht hoe therapietrouw en het beter opvolgen van leefstijladviezen bevorderd kunnen worden met digitale zelfmanagement tools. De vraag is of en hoe dit soort technieken het beste ingezet kunnen worden, en wat de impact kan zijn op mensen met diverse achtergronden en risicofactoren.

Digitale zorgtransformatie: Ondersteuning in een overbelast systeem
In dit thema willen we blijven aanhaken bij actuele ontwikkelingen rondom transformatie van zorg en richten we ons ook op specifieke vragen als: Hoe kunnen we aandacht schenken aan het mentaal welzijn van zorgmedewerkers en hun duurzame inzetbaarheid tijdens de zorgtransitie? Wat brengt en wat vergt de digitale transformatie van de zorgmedewerker zelf? Kan digitale technologie helpen om de zorgmedewerker te ontlasten? En: Hoe kan digitale technologie ter ondersteuning en facilitering van wijkgerichte zorg het beste ingezet worden? Hoe kunnen de verschillende zorgsectoren en het sociaal domein samen met andere stakeholders zoals zorgverzekeraars en overheidsinstanties optrekken om netwerkgerichte passende zorg te leveren? Hoe garanderen we hierbij dat de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg- en welzijnssector behouden blijven? En ook: wat kunnen we doen aan en met wachttijden? Kunnen we op een productievere manier van wachttijden gebruik maken, bijvoorbeeld door mensen alvast voor te bereiden tijdens deze periode?

Deze onderzoekspositie is een nieuwe rol gefinancierd vanuit de academische werkplaats. Je zult samenwerken met twee postdocs die ook in deze werkplaats werken en een onderdeel zijn van een grotere community van onderzoekers vanuit de verschillende academische werkplaatsen van het programma Brede Welvaart binnen Tilburg University.

Functiebeschrijving
Als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats Digitale Gezondheid & Mentaal Welzijn combineer je het doen van wetenschappelijk onderzoek met het verbinden van wetenschap en praktijk. In afstemming met de partners en collega’s denk je mee over de uitvoering van de samenwerkingsagenda en strategie van de Academische Werkplaats. Je hebt een rol in het opzetten, leiden en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek met en bij onze partners, werkt samen met onderzoekers uit verschillende faculteiten en departementen binnen de universiteit, je ontwikkelt je eigen onderzoeksprojecten en schrijft mee aan onderzoeksvoorstellen voor het verwerven van aanvullende fondsen. Je zult onderdeel worden van het departement Medische en Klinische Psychologie van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.

Specificaties

Tilburg University

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een kandidaat die:

  • een promotietraject heeft afgerond of vergelijkbare aantoonbare onderzoekservaring; 
  • ruime onderzoekservaring heeft op het gebied van minstens een van de genoemde thema’s; 
  • aantoonbare interesse heeft in het doen van maatschappelijk relevant onderzoek samen met praktijkpartners; 
  • werkervaring bij publieke of private organisaties in het werkveld strekt tot aanbeveling; 
  • goede methodologische vaardigheden heeft (kwantitatief en/ of kwalitatief); 
  • uitstekende Nederlandse en Engelse communicatieve vaardigheden heeft en goed kan samenwerken;
  • een proactieve en doelgerichte houding heeft, en goede organisatorische vaardigheden.

Voldoe je niet precies aan bovengenoemde criteria, maar denk je dat de functie goed bij je past en jij bij ons op je plek bent, voel je dan uitgenodigd om te solliciteren. 

Arbeidsvoorwaarden

Tilburg University biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden met aandacht voor flexibiliteit en (persoonlijke) ontwikkeling en heeft uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Het betreft een tijdelijke functie voor de duur van 3,5 jaar, tot uiterlijk 1 januari 2028, bij een start per 1 juli 2024. Afhankelijk van de expertise en interesse van de geselecteerde kandidaat kan hier in overleg met het departement Medische en Klinische Psychologie 0,1 fte aan onderwijs taken aan worden toegevoegd.
Het salaris varieert tussen minimaal €3.226 en maximaal €5.929 bruto per maand bij een full time dienstverband, gebaseerd op UFO-profiel Onderzoeker 4 (schaal 10) of Onderzoeker 3 (schaal 11, indien gepromoveerd) van de CAO Nederlandse Universiteiten

Je hebt recht op een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3% van je bruto jaarinkomen. Als je 40 uur per week werkt, ontvang je 41 vakantiedagen per jaar.

We maken heldere afspraken over loopbaanpaden en bieden allerlei faciliteiten en regelingen om een optimale balans tussen werk en privé te behouden. Tilburg University bevordert diversiteit en inclusie; daarom voeren we een actief beleid voor inclusieve teams waar diverse talenten kunnen floreren.

Kijk op werken bij Tilburg University voor meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden. 

Werkgever

Tilburg University

Het motto van Tilburg University is 'Understanding Society'. Vanuit die visie doen onze ruim 1.500 medewerkers onderzoek, inspireren ze ruim 19.000 studenten van 110 nationaliteiten en brengen mensen uit verschillende vakgebieden en organisaties samen om te leren van elkaar. Zo willen we bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Hierbij werken we vanuit de economie, bedrijfswetenschappen en ondernemerschap, sociale en gedragswetenschappen, recht en bestuurskunde, geestes- en digitale wetenschappen en theologie. We zoeken de verbinding tussen de verschillende vakgebieden om oplossingen te vinden voor de grote vraagstukken waar we als samenleving mee te maken hebben. Onze studenten worden opgeleid tot verantwoordelijke en ondernemende denkers, gedreven door solidariteit, verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen, die in staat zijn op een innovatieve manier invloed uit te oefenen en richting te geven aan een snel veranderende samenleving. Tilburg University heeft een cultuur van samenwerking en co-creatie, op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Academische Werkplaatsen
Tilburg University kent diverse Academische Werkplaatsen. In deze werkplaatsen werken wetenschappers samen met partners uit de praktijk in co-creatie aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dit gebeurt in de vorm van meerjarige partnerschappen en onderzoekstrajecten. We bundelen de kracht van de praktijk en wetenschappelijk onderzoek, om zo maatschappelijke impact te maken met nieuwe kennis en innovaties. Vier van deze werkplaatsen, waaronder Digital Health & Mental Wellbeing, vormen samen een geheel onder het programma Brede Welvaart: zij dragen allen vanuit hun eigen inhoudelijke focus bij aan nieuwe kennis en innovaties op dit gebied. In alle werkplaatsen wordt interfacultair samengewerkt: elke werkplaats heeft twee hoogleraren van twee verschillende schools als academische trekkers (in dit geval gaat het om Tilburg School of Humanities and Digital Sciences en Tilburg School of Social and Behavioral Sciences). Deze academische trekkers vormen, samen met postdocs en andere onderzoekers, een team met medewerkers van het Knowledge Transfer Office. Deze samenwerkingsvorm met externe partners en tussen faculteiten is relatief nieuw. Er is veel ruimte voor ontwikkeling. De Academische Werkplaatsen wisselen dan ook periodiek ervaringen en best practices met elkaar uit. De ambitie is om ook studenten op innovatieve wijze te betrekken via de minor van de werkplaat, bij voorkeur door middel van challenge en case-based onderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van studententeams. 

Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
Tilburg University is een moderne gespecialiseerde universiteit. Het onderwijs en onderzoek van de Tilburg School of Social and Behavorial Sciences (TSB) zijn georganiseerd rond de thema’s Health, Care & Well-Being, en People, Work, & Organizations. Met een inspirerende werkomgeving daagt de school haar medewerkers uit om hun ambities te verwezenlijken. Betrokkenheid en samenwerking zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
Tilburg School of Social and Behavioral Sciences

Afdeling

Departement Medische en Klinische Psychologie
Meer informatie over het departement Medische en Klinische Psychologie vind je op: https://www.tilburguniversity.edu/nl/over/schools/socialsciences/organisatie/departementen/medische-klinische-psychologie

Additionele informatie

Meer informatie over de vacature kan worden verkregen via prof. dr. Inge Bongers (I.M.B.Bongers@tilburguniversity.edu) en prof. dr. Emiel Krahmer (E.J.Krahmer@tilburguniversity.edu).

We nodigen je uit om vóór 6 mei 2024 online te solliciteren voor deze functie. Je sollicitatie bestaat uit het volgende:

  • CV
  • Motivatiebrief
  • uw top 3 publicaties (mag ook een vakpublicatie zijn) en
  • namen van twee referenten toe (inclusief telefoonnummer en emailadres). 

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij; Gezondheid
  • max. 32 uur per week
  • €3226—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 22254

Werkgever

Tilburg University

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Warandelaan 2, 5037 AB, Tilburg

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Tilburg University). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Je krijgt altijd een schriftelijke reactie van ons. De eerste selectiegesprekken worden gehouden op  27 mei 2024 op de campus van Tilburg University. Je start idealiter niet later dan september met werken voor Tilburg University, maar dit is nader overeen te komen.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Je krijgt altijd een schriftelijke reactie van ons. De eerste selectiegesprekken worden gehouden op  27 mei 2024 op de campus van Tilburg University. Je start idealiter niet later dan september met werken voor Tilburg University, maar dit is nader overeen te komen.

Solliciteer uiterlijk op 5 mei 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).