Junior Onderzoeker 'Strategieën voor Interesseontwikkeling in het Onderwijs'

Junior Onderzoeker 'Strategieën voor Interesseontwikkeling in het Onderwijs'

Geplaatst Deadline Locatie
15 apr 26 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in de interesses van jongeren en hoe docenten in het voortgezet onderwijs hen daarbij kunnen ondersteunen? Wil jij je kennis en vaardigheden als wetenschappelijk onderzoeker verder ontwikkelen en met je onderzoek bijdragen aan verbetering van het onderwijs? Wij zijn per 15 augustus op zoek naar een junioronderzoeker voor het onderzoeksproject ‘Strategieën voor interesseontwikkeling in het onderwijs’. Het gaat om een project van tweeënhalf jaar, waarbij gezocht zal worden naar mogelijkheden voor uitbreiding tot een promotietraject.

Het project wordt uitgevoerd binnen de programmagroep Onderwijswetenschappen van het Research Institute of Child Development and Education. Het is onderdeel van het project ‘IDEA: Interesse en Diversiteit in en voorbij Educatieve Arrangementen’ dat wordt gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Wat ga je doen?
In dit project onderzoek je hoe scholen voor voortgezet onderwijs en leraren de interesseontwikkeling van leerlingen (kunnen) ondersteunen. Hoewel adolescenten veel interesses hebben, worden die op school niet altijd herkend, bewust aangevuld of gevoed. Je gaat daarom op zoek naar curriculumstrategieën en pedagogisch-didactische strategieën om de interesses van leerlingen te ontdekken, verbreden en verdiepen, en naar de onderliggende mechanismen van die strategieën.

Het project richt zich op scholen met een veelbelovende aanpak voor interesseontwikkeling, bijvoorbeeld omdat ze bepaalde interessegebieden centraal stellen (technasia, cultuur- of sportprofielscholen) of omdat ze individuele leerlingen veel ruimte bieden om het curriculum volgens hun eigen interesses vorm te geven.

Het onderzoek bestaat uit een diepteonderzoek op vijf scholen, waarbij je gebruik maakt van analyse van schooldocumenten, lesobservaties en interviews met leraren, schoolleiders en leerlingen. Het wordt vooraf gegaan door een literatuurstudie.

Als junioronderzoeker neem je deel aan de kennisuitwisseling binnen de programmagroep Onderwijswetenschappen. Ook bestaat de mogelijkheid tot het volgen van cursussen. Je publiceert in internationale wetenschappelijke tijdschriften en presenteert op wetenschappelijke conferenties.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Je hebt:
  • een afgeronde master in de onderwijswetenschappen of een andere relevante discipline (bv. psychologie, pedagogiek, sociologie, antropologie), bij voorkeur een research master;
  • een goede beheersing van kwalitatieve onderzoeksmethoden;
  • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheid in het Engels en Nederlands;
  • duidelijke affiniteit met de onderzoeksthema’s interesseontwikkeling, identiteit, diversiteit en betrokkenheid bij school;
  • kennis van socioculturele theorieën;
  • goede communicatieve, sociale en organisatorische vaardigheden.

Je bent:
  • een zelfstandig en leergierig persoon met een kritische blik;
  • gemotiveerd om door middel van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage te leveren aan theorieën over interesseontwikkeling en betrokkenheid bij school en aan verbetering van de onderwijspraktijk;
  • gemotiveerd om zelfstandig een onderzoeksproject uit te voeren, onder begeleiding van ervaren onderzoekers: Monique Volman (UvA) en dr. Monique Verhoeven en prof. Sanne Akkerman (UU).

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een fulltime of parttime dienstverband voor 30,4-38 uur per week voor een periode van bijna tweeenhalf jaar (28 maanden) met een proeftijd van twee maanden, met ingang van 15 augustus 2024. Het dienstverband is in eerste instantie voor één jaar. Na een goede beoordeling en ongewijzigde omstandigheden vindt verlenging plaats met 16 maanden. Het UFO-profiel onderzoeker 4 is van toepassing. Als aanvullende financiering wordt gevonden, bestaat de mogelijkheid om van dit project een promotietraject te maken.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €3.226 bruto per maand op basis van volledige werktijd (38 uur per week), volgens salarisschaal 10. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder
  • een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
  • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
  • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Over de afdeling

De programmagroep Onderwijswetenschappen behoort tot de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • 30.4—38 uur per week
  • Universitair
  • 12878

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you