PhD student Caring in the liminal space(s) of a system transition

PhD student Caring in the liminal space(s) of a system transition

Geplaatst Deadline Locatie
18 apr 10 jun Rotterdam
ESHPM heeft een vacature voor Promovendus:
Caring in the liminal space(s) of a system transition: and ethnographic inquiry

Functieomschrijving

Heb jij (bijna) een master in de sociale wetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op een plek waar actuele zorgvraagstukken, wetenschappelijk onderzoek en een internationaal kennisnetwerk samenkomen, met nauwe betrokkenheid bij de praktijk en verdieping in de theorie? Bij de vakgroep Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die etnografisch onderzoek wil doen naar nieuwe en creatieve organisatievormen en praktijken om tijdigheid en toegankelijkheid van zorg te waarborgen.

Functie-omschrijving
Het waarborgen van goede en toegankelijke zorg staat in Nederland onder druk. Door capaciteitsproblemen en een steeds complexer wordende zorgvraag is deze niet langer vanzelfsprekend. Steeds vaker krijgen mensen te laat of onvoldoende zorg, of wordt deze geleverd door een veelvoud aan zorgverleners die elk hun eigen taak uitvoeren maar geen zicht hebben op het grotere plaatje. Vanuit dit perspectief lijken we blindelings af te stevenen op een zorginfarct. Tegelijkertijd worden er in de zorgsector allerlei initiatieven ontplooit om de groeiende zorgvraag en de fragmentatie van zorg het hoofd te bieden. Zo proberen zorgorganisaties digitale innovaties toe te passen om efficiënter te werken en proberen zorgverleners elkaar beter te vinden – over de klassieke organisatiegrenzen heen. Daarnaast wordt er van burgers verwacht dat ze langer thuis wonen en meer hulp inschakelen van naasten. In deze transitie ontstaan allerlei nieuwe tussenruimten (liminal spaces) waarin wordt geëxperimenteerd met creatieve organisatievormen, nieuwe professionele rollen, andere verantwoordelijkheidsverdelingen en innovatieve (maatschappelijke) verdienmodellen. Deze nieuwe zorgvormen ontstaan veelal in een tussenruimte die nog niet of nauwelijks gereguleerd wordt (financieringsmodellen passen niet, richtlijnen sluiten niet aan).

De belangen zijn groot, de beloftes rooskleurig en er gebeurt daadwerkelijk van alles – vaak aangejaagd door gedreven professionals, beleidsmakers en zorgondernemers. Tegelijkertijd hebben we onvoldoende zicht op de manier waarop nieuwe organisatievormen invulling krijgen in de dagelijkse praktijk, welke nieuwe afhankelijkheden daarbij ontstaan en welke consequenties dit heeft voor zorgverleners en patiënten. In dit promotieonderzoek richt je je daarom op de nieuwe ‘tussenruimten’ waarin zorgorganisaties samenwerken (of elkaar juist moeilijk weten te vinden) om tegemoet te komen aan veranderende zorgvragen. Je hebt oog voor de manier waarop zorgprofessionals nieuwe rollen ontwikkelen op het snijvlak van ‘cure’ en ‘care’ en wat dit betekent voor hun werk over de klassieke organisatiegrenzen heen. Daarnaast is er ruimte om kritisch beschouwend te kijken naar de kansen die deze nieuwe organisatievormen genereren, als wel de nieuwe kwetsbaarheden die daarbij ontstaan – zowel aan de kant van cliënten, mantelzorgers, zorgprofessionals en zorgorganisaties. Het doel is om door middel van etnografisch onderzoek naar deze nieuwe organisatievormen in liminal spaces, diepgaand inzicht te krijgen in de veranderende praktijk van zorgverlening en de maatschappelijke, sociale en micropolitieke consequenties daarvan.

Het promotieonderzoek is onderdeel van twee lopende onderzoeksprogramma’s: Medisch-generalistische Zorg in de Regio (een onderzoek naar omgaan met schaarste aan zorg in regionaal verband) en het RN2Blend onderzoek (onderzoek naar het veranderende werk en de positionering van verpleegkundigen). Op beide onderzoeksprogramma’s werkt een team van enthousiaste onderzoekers aan vraagstukken rondom ‘tussenruimte van zorg’ en de verplaatsing van patiënten en zorg. Zij verhouden zich daarbij tot bredere discussies in de ‘politieke economie’, ‘sociologie van professies’ en kritische stromingen waarin aandacht is voor de meervoudige politieke dimensies in de organisatie en levering van zorg. De promovendus kan hierbinnen een eigen onderzoek ontwikkelen en uitvoeren.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Je bent in het bezit van een masteropleiding in de antropologie, sociologie, gezondheidswetenschappen, wetenschaps- en techniekonderzoek, sociale geografie of een andere vergelijkbare masteropleiding.
  • Je hebt een goede en aantoonbare beheersing van kwalitatieve, etnografische, onderzoeksmethoden en hebt affiniteit met de gezondheidszorg.
  • Je bent analytisch sterk en hebt affiniteit met sociaalwetenschappelijke theorieën over in- en uitsluitingsprocessen, organisatievraagstukken en professioneel handelen.
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en bent in staat om in het Engels op academische niveau te communiceren en te schrijven.
  • Je bent in staat om op deze verschillende niveaus met mensen het gesprek aan te gaan en hebt sensitiviteit voor politieke processen.
  • Je bent een teamspeler die graag een bijdrage levert aan het gezamenlijk exploreren van een onderzoeksagenda.

Als promovendus bij de sectie Healthcare Governance van ESHPM is je primaire taak het doen van onderzoek. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zoals het volgen van relevante cursussen en het bezoeken van congressen. Daarnaast krijg je een in omvang beperkte onderwijstaak van ongeveer 10% per academisch jaar.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De gewenste startdatum is in overleg en ergens tussen 1 juli en 1 september 2024. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand Schaal P, conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). Het betreft een voltijdsdienstverband van 0,8 - 1,0 fte voor in eerste instantie 1,5 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband vervolgens worden verlengd met 2,5 jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

De sectie HCG bestaat uit zo'n 40 medewerkers met een diverse achtergrond in de sociale wetenschappen, zoals bestuurskunde, organisatiewetenschap, antropologie en wetenschap- & techniekonderzoek. De sectie richt zich op vraagstukken ten aanzien van besturing van en binnnen de gezondheidszorg, waarbij governance als een meerlagige, heterogene en dynamische praktijk wordt geanalyseerd. De sectie heeft een sterke basis in de zorg, mede door haar partnerschappen met sleutelactoren in de zorg, zoals de Inspectie voor Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ), het Nationaal Zorginstituut (ZIN) en de Vereniging van Zorgbestuurders (NVZD). Daarnaast heeft de sectie een sterk internationaal profiel. Medewerkers van de sectie geven les in alle programma's van ESHPM.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dr. Jitse Schuurmans schuurmans@eshpm.eur.nl of dr. Martijn Felder felder@eshpm.eur.nl.

Voor meer informatie over de EUR verwijzen we je graag naar onze website www.eur.nl.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 4133

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gespreksrondes. Wij streven ernaar om de eerste ronde sollicitatiegesprekken te houden op 17 en 18 juni 2024.

Je kunt tot en met de sluitingsdatum >10 juni 2024< solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie.
We zien je sollicitatie graag tegemoet.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gespreksrondes. Wij streven ernaar om de eerste ronde sollicitatiegesprekken te houden op 17 en 18 juni 2024.

Je kunt tot en met de sluitingsdatum >10 juni 2024< solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie.
We zien je sollicitatie graag tegemoet.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Solliciteer uiterlijk op 10 jun 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).