Promovendus Offline en online samenlezen in het onderwijs (pro, vmbo, mbo)

Promovendus Offline en online samenlezen in het onderwijs (pro, vmbo, mbo)

Geplaatst Deadline Locatie
19 apr 19 mei Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij geïnteresseerd in onderzoek naar manieren om de trend van dalende leesvaardigheid onder Nederlandse jongeren te keren?

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in onderzoek naar manieren om de trend van dalende leesvaardigheid onder Nederlandse jongeren te keren? Daar kun je aan bijdragen in dit PhD project dat onderdeel is van het NWA project Leesevolutie. We zijn op zoek naar een gemotiveerde promovendus voor het deelproject ‘Online en offline samenlezen in het onderwijs’, met een nadruk op praktijkonderwijs, vmbo en mbo.

Wat ga je doen?
Nederlandse leerlingen (4-18 jaar) begrijpen steeds minder goed wat ze lezen, en dat breekt ze op in de schoolcarrière en als volwassen burger. Daarbij groeit de groep jongeren met leesachterstanden. Het project waarbinnen we deze promovendus zoeken, onderzoekt hoe deze trend valt te keren met (digitaal) leesonderwijs dat leesvaardigheid, leesgedrag en belezenheid versterkt.

De centrale vraag in dit promotieonderzoek is: in hoeverre heeft samenlezen – op locatie of online, ondersteund door leestechnologie of niet – een stimulerend effect op leesvaardigheid en leesgedrag? Samenlezen (shared reading) is een specifieke methode om literaire teksten te lezen die is ontwikkeld door de Britse organisatie The Reader. In Nederland is deze methode geïntroduceerd door de Culturele Apotheek, waarmee we in dit project samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat samenlezen diverse positieve effecten kan hebben, maar de mogelijke effecten van samenlezen in het onderwijs zijn nog niet eerder onderzocht.

Het doel van het onderzoek is om onderwijsinterventies te implementeren, testen en evalueren die gericht zijn op het ontwikkelen van effectieve samenleespraktijken (offline en online). Daarbij ligt de nadruk op leerlingen en studenten in het praktijkonderwijs, vmbo en mbo.

Alle taken worden uitgevoerd in samenwerking met de Culturele Apotheek, scholen en andere partners, o.a. op het gebied van toets- en softwareontwikkeling.

In deze functie ben je verantwoordelijk voor:
 • het opzetten van onderwijsinterventies in samenlezen;
 • het uitvoeren van een conceptuele literatuurstudie;
 • het implementeren, testen en evalueren van de interventies, data-analyse en synthese;
 • het publiceren van academische artikelen en het presenteren ervan op academische conferenties;
 • valorisatie van de resultaten verkregen binnen dit promotieonderzoek.

Een uitgebreidere beschrijving van het project vind je op de website van Leesevolutie, project WP2D. Je begeleidingsteam bestaat uit Agnes Andeweg (UU), Yra van Dijk (Hogeschool Leiden), en Els Stronks (UU). Het onderzoeksproject is ondergebracht bij de onderzoeksgroep ICON (Instituut voor cultuurwetenschappelijk onderzoek) in het departement Talen, literatuur en communicatie (TLC) binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Als onderdeel van je PhD positie krijg je een onderwijstaak van 10%. Let op, het is niet mogelijk om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) te behalen tijdens je PhD.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

We zijn op zoek naar iemand met een interdisciplinaire oriëntatie, sterk conceptueel denkvermogen en een aantoonbare affiniteit met literatuur en onderwijs. Je bent in staat om binnen verschillende contexten te functioneren. Je bent zeer gemotiveerd om onderzoek te doen en te verkennen hoe wetenschappelijke inzichten kunnen worden toegepast in het onderwijs. Bovendien wordt jouw geschiktheid idealiter geïllustreerd door:
 • een (onderzoeks)masterdiploma in onderwijskunde, (empirische) literatuurwetenschap, neerlandistiek, pedagogiek, of een ander relevant programma;
 • het vermogen om onafhankelijk onderzoek te doen en aantoonbaar uitstekende analytische, onderzoeks- en academische schrijfvaardigheden;
 • sterke communicatieve en sociale vaardigheden in interdisciplinaire en toegepaste omgevingen;
 • het vermogen om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een breder publiek in de (onderwijs)praktijk en andere belanghebbenden;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands en Engels;
 • affiniteit met het schoolvak Nederlands;
 • ervaring met kwalitatieve dataverzameling zoals interviewen of transcriberen en coderen van kwalitatieve gegevens, of bereidheid deze methoden te leren
 • goede organisatorische vaardigheden;
 • ervaring in het werken met vo-scholen is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
 • een functie voor vier jaar;
 • een werkweek van 38 tot 40 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 2.770,- tot maximaal € 3.539,- bij een fulltime dienstverband (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten);
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega's en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • 36—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 3843

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Trans 10, 3512JK, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you