Promovendus: Perspectieven op de toekomst

Promovendus: Perspectieven op de toekomst

Geplaatst Deadline Locatie
19 apr 12 mei Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 12 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in de vraag hoe de mens- en maatschappijvakken leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen ondersteunen bij het ethisch redeneren en moreel oordelen over actuele vraagstukken? Zou jij willen weten welke rol klassengesprekken daarin kunnen spelen en welke vaardigheden dit van docenten vraagt? En ben jij gemotiveerd om je (verder) te ontwikkelen als onderwijswetenschapper? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De Radboud Docenten Academie is per 1 september 2024 op zoek naar een getalenteerde promovendus voor het NRO-project ‘Perspectieven op de toekomst’: versterken van vakdidactische kennis bij lerarenopleiders in de mens- en maatschappijvakken over het bevorderen van ethisch redeneren en moreel oordelen in klassengesprekken.

Kennis en vaardigheden van de mens- en maatschappijvakken vormen een belangrijk perspectief, waarmee leerlingen kunnen nadenken over actuele, waardegeladen vraagstukken. Lerarenopleiders (vakdidactici) in de mens- en maatschappijvakken geven echter aan dat zij kennis missen om aanstaande leraren pedagogisch en didactisch te ondersteunen om vanuit het eigen schoolvak te werken aan deze burgerschapsdoelen. Aan dat probleem willen we met dit onderzoek een bijdrage leveren. We richten ons daarbij vooral op ethisch redeneren en moreel oordelen en kijken naar de rol van klassikale dialogen hierin. In een ontwerpgerichte aanpak ontwikkelen vijftien vakdidactici van vijf universiteiten Educatieve Curriculum Materialen (ECM’s) en vakdidactische kennis. Jouw onderzoek richt zicht vooral op het ontwerp en de implementatie van de ECM’s (in het voortgezet onderwijs en in de lerarenopleiding) en op het dialogische proces. Interviews, focusgroepen en analyse van klassengesprekken zijn hierbij belangrijke methoden. In dit project werk je samen met een Postdoc, die zich richt op de professionele ontwikkeling van betrokken lerarenopleiders. De begeleiding van het project is in handen van een multidisciplinair team van wetenschappers van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Als promovendus maak je actief deel uit van de onderzoeksgroep binnen de Radboud Docenten Academie. Het onderzoek dat binnen de Radboud Docenten Academie wordt verricht, is ondergebracht in één onderzoeksprogramma, getiteld 'Innovative Teaching and Learning'. We zoeken een collega die past in ons enthousiaste en maatschappelijk betrokken team. We hechten waarde aan het bij elkaar brengen van expertises en besteden veel aandacht aan gezamenlijke professionalisering, zoals literatuurseminars en academiedagen. Er heerst een open sfeer, waar veel bespreekbaar is en we elkaar op een prettige manier uitdagen.

Daarnaast ben je lid van het Interuniversitaire Centrum voor Onderwijsonderzoek (hier volg je onder andere verschillende cursussen in het kader van je eigen professionalisering). Je publiceert in Nederlands- en Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften en presenteert je werk op (inter-)nationale wetenschappelijke congressen. Je hebt als promovendus de mogelijkheid om (in overleg) onderwijs te verzorgen in één van onze lerarenopleidingen. Er is geen onderwijspercentage van toepassing op deze vacature.

Heb je vragen of wil je het onderzoeksvoorstel inzien? Neem dan contact op met Gerhard Stoel via de contactgegevens onderaan deze vacature.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde masteropleiding; bijvoorbeeld in de onderwijswetenschappen, een educatieve master in één van de mens- en maatschappijvakken, of een aanverwante studie.
 • Je hebt affiniteit met kwalitatief wetenschappelijk vakdidactisch onderzoek.
 • Je beschikt over de nodige sensitiviteit om met vakdidactici, leraren in opleiding en leerlingen in het VO te kunnen werken.
 • Je bent analytisch en hebt (zelf)reflectief vermogen.
 • Je hebt goede communicatieve en schrijfvaardigheden in het Nederlands en Engels.
 • Je bent goed in staat om een meerjarig project te managen en kunt zowel goed samenwerken in een klein team van onderzoekers als goed zelfstandig werken.
 • Je bent bereid om ten minste twee dagen in de week in Nijmegen te werken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Je krijgt in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst (1,0 fte) voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact).

 • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst (1,0 fte) voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact).
 • Je salaris start met € 2.770 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot € 3.539 in het 4e jaar (salarisschaal P).
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Work and science require good employment practices. This is reflected in Radboud University's primary and secondary employment conditions. You can make arrangements for the best possible work-life balance with flexible working hours, various leave arrangements and working from home. You are also able to compose part of your employment conditions yourself, for example, exchange income for extra leave days and receive a reimbursement for your sports subscription. And of course, we offer a good pension plan. You are given plenty of room and responsibility to develop your talents and realise your ambitions. Therefore, we provide various training and development schemes.

Afdeling

Het onderzoeksprogramma ‘Innovative Teaching & Learning’ wordt in nauwe samenwerking met verschillende partners uitgevoerd, waarbij we steeds opzoek zijn naar de interactie tussen theorie en praktijk: onderzoekers maken gebruik van praktijkervaringen en hun onderzoeksresultaten dragen bij aan de verbetering van de onderwijspraktijk. Daarnaast verzorgen we samen met de faculteiten nascholing voor docenten en schoolleiders uit het voortgezet onderwijs die verdere professionalisering zoeken in hun vak of in de (vak)didactiek. We hechten aan het bij elkaar brengen van expertises en besteden veel aandacht aan gezamenlijke professionalisering, zoals literatuurseminars en academiedagen. Er heerst een open sfeer, waar veel bespreekbaar is en we elkaar op een prettige manier uitdagen. Voor promovendi vinden we het belangrijk dat ze deel (gaan) uitmaken van de wetenschappelijke gemeenschap binnen en buiten de Radboud Universiteit. Dit betekent dat het volgen van PhD onderwijs en het bijdragen aan (inter)nationale conferenties onderdeel zijn van het promotietraject. Het spreekt voor ons vanzelf dat je begeleid wordt door een team van wetenschappers die oog hebben voor het verloop van het onderzoeksproject en voor je persoonlijke ontwikkeling als wetenschapper die graag in een team wil en kan samenwerken.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 32.003.24

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you