Promovendus Groeigerichte Overtuigingen en Handelen van Leraren in een Selectief Onderwijsstelsel

Promovendus Groeigerichte Overtuigingen en Handelen van Leraren in een Selectief Onderwijsstelsel

Geplaatst Deadline Locatie
26 apr 19 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb jij de ambitie je te ontwikkelen tot een ervaren onderzoeker, heb je een groot hart voor onderwijs en wil je met jouw onderzoek bijfragen aan kansengelijkheid in het onderwijs?

De afdeling Pedagogiek en Onderwijswetenschappen zoekt een promovendus voor het project ‘Making or breaking the class ceiling: growth-affording teacher beliefs and practices in a selective school system’’ In dit project onderzoeken we het denken en handelen van leraren in verschillende selectieve contexten in het primair en voortgezet onderwijs. Het project wordt in nauwe samenwerking met lerarenopleidingen (HvA en UvA), leraren (PO en VO) en onderzoekscoördinatoren van PO- en VO-scholen van de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam uitgevoerd. Deze vacature betreft het project gericht op het VO. Er wordt ook een promovendus aangesteld bij de programmagroep Sociologie, gericht op het PO. Samen vormen alle betrokkenen bij het project een Community of Practice, die met en van elkaar leren en onderzoeken.

Wat ga je doen
Als promovendus onderzoek je groeigerichte overtuigingen en handelingen van leraren in verschillende VO-scholen. Door te kijken naar categorale en brede scholen, onderzoek je of de mate van selectiviteit samenhangt met verschillen in het denken en handelen van leraren. Vervolgens ga je aan de slag met het ontwikkelen van een interventie gericht op het versterken van groeigerichte overtuigingen en handelen. In nauwe samenwerking met laatstejaars studenten van de tweedegraads lerarenopleidingen Nederlands en Wiskunde ontwikkel je interventiematerialen en realiseer jij de implementatie en evaluatie ervan. Je onderzoek resulteert in een academisch proefschrift, bestaande uit vier wetenschappelijke artikelen. Je participeert in de Community of Practice. Daarnaast maak je deel uit van het onderzoeksteam waarvan ook de promovendus van het het PO-gerichte project – die wordt aangesteld bij de afdeling Sociologie – en alle betrokken begeleiders deel uitmaken. In verband met de nauwe samenwerking met de lerarenopleidingen van de HvA in dit project, behoort het inrichten van een werkplek op de HvA tot de mogelijkheden.

Wat neem je mee
Wij zijn op zoek naar een promovendus met affiniteit en ervaring op het gebied van het voortgezet onderwijs, die het deelproject gericht op het VO uitvoert.

Jij bent:
 • goed bekend met het voortgezet onderwijs. Bij voorkeur heb je ervaring als leraar of lerarenopleider VO;
 • gemotiveerd om je te ontwikkelen tot een zelfstandig onderzoeker;
 • zelfstandig en leergierig: je overziet je eigen project en benut bronnen en ontwikkelmogelijkheden in je omgeving om het project verder te brengen;
 • verbindend: je werkt graag samen in een team om met en van elkaar te leren;
 • analytisch ingesteld: je zet graag je tanden in een complex vraagstuk;
 • in staat om de vertaalslag te maken van de wetenschap naar de onderwijspraktijk;
 • gemotiveerd om door middel van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage te leveren aan de aanpak van complexe onderwijsvraagstukken.

Jij beschikt over:
 • een afgeronde master in de Onderwijswetenschappen of in een andere relevante sociaalwetenschappelijke discipline;
 • goede analytische vaardigheden, waaronder een beheersing van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden;
 • uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is voor dit project noodzakelijk;
 • duidelijke affiniteit met het onderzoeksthema;
 • ervaring met het verzamelen van data in het (Nederlandse) onderwijs, inclusief het werven en communiceren met (beoogde) respondenten.

Wat bieden we jou
Het betreft een tijdelijke aanstelling van 38 uur per week voor de duur van maximaal 4 jaar. De aanstelling is eerst voor één jaar. Na een goede beoordeling en ongewijzigde omstandigheden vindt verlenging plaats met maximaal 36 maanden, wat zou moeten leiden tot de promotie. Wij zullen een onderwijsplan opstellen, waarin ook het bijwonen van cursussen en (internationale) bijeenkomsten is opgenomen. Tevens word je ingezet voor het geven van onderwijs aan (bachelor)studenten.

Je salaris is €2.770 bruto per maand in het eerste jaar en loopt op tot €3.539 bruto per maand op basis van volledige werktijd, conform de Cao Nederlandse Universiteiten. Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Wat bieden we je verder
 • een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Bij de programmagroep Onderwijswetenschappen werken bevlogen onderzoekers met een groot hart voor het onderwijs, wat zich uit in nauwe samenwerkingen met de onderwijspraktijk.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen
Voor vragen over de functie of de afdeling kun je per mail contact opnemen met:

Sollicitatie
Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren.
We ontvangen graag een motivatiebrief van max 1 A4 en een cv van max. 2 A4 als pdf-bestand. Stuur svp geen andere documenten mee.

De reactietermijn sluit op 19 mei. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 12899

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you