Promovendus "Van slavernij naar burgerrechten in Suriname" bij KITLV-KNAW in Leiden

Promovendus "Van slavernij naar burgerrechten in Suriname" bij KITLV-KNAW in Leiden

Geplaatst Deadline Locatie
30 apr 16 jun Leiden
Wil je bijdragen aan de verdieping van onze kennis over slavernij, emancipatie en postkoloniaal burgerschap?

Functieomschrijving

Locatie: Leiden
Max uren per week: 38,00
Max salaris: 3.539
Duur overeenkomst: 1 jaar
Solliciteer t/m: 16-06-2024

Dit ga je doen
Wil je bijdragen aan de verdieping van onze kennis over slavernij, emancipatie en postkoloniaal burgerschap? Het promotie-onderzoek “Van slavernij naar burgerrechten in Suriname” is deel van het grotere VIDI-onderzoeksproject “How slaves became citizens: Proto-citizenship, empowerment, and inequality in the Age of Emancipation, 1770-1930” onder leiding van dr. Karwan Fatah-Black. Het deelonderzoek over Suriname is gericht op het vergelijken van emancipatiestrijd en burgerschapspraktijken in de regio’s Commewijne, Para en Paramaribo. De drie regio’s vormden het economische hart van Suriname in de tijd van de slavernij. Op welke manieren hebben mensen zich hier verzet? En hoe vonden gemeenschappen een weg naar vrijheid en autonomie?

Op basis van theoretische inzichten uit de regio en documenten in archieven in Suriname en Nederland ga je op zoek naar een antwoord en draag je bij aan lokale en internationale discussies over slavernij en emancipatie. Het onderzoek kan zowel voltijds (1,0 fte in vier jaar) of deeltijd (0,8 fte in vijf jaar) worden uitgevoerd. Het onderzoek moet resulteren in een academisch proefschrift.

Inzichten uit het onderzoek hebben zowel een wetenschappelijke als een directe maatschappelijke relevantie. Met het projectteam werken we zowel aan de wetenschappelijke als de maatschappelijke benutting van opgedane kennis.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Dit breng je mee
Voor het uitvoeren van het onderzoek is een MA of RMA in geschiedenis, antropologie, sociologie of aangrenzende discipline vereist. Mocht de kandidaat in de afrondende fase van de opleiding zijn dan is het mogelijk een voldoendeverklaring van de begeleider in te dienen. Ervaring met archiefonderzoek, digitale verwerking van onderzoeksresultaten en community engagement zijn een pré.

Verder vraagt dit onderzoek:
  • Beheersing van Nederlands en Engels op academisch niveau.
  • Affiniteit met de Cariben, Black Atlantic of Suriname.
  • Intellectuele openheid en nieuwsgierigheid.
  • Goede schrijfvaardigheid.

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden
Bij indiensttreding wordt de promovendus ingeschaald in salarisschaal P-0 €2.770 voor de duur van 12 maanden. In jaar 2, 3 en 4 stijgt het salaris van een promovendus tot uiteindelijk €3.539 (dit zijn vaste bedragen die alleen aangepast kunnen worden als gevolg van een CAO verhoging). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Het aanvragen van een VOG kan onderdeel uitmaken van de indiensttredingsprocedure.

Werkgever

KITLV-KNAW

Over het KITLV
Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het KITLV verricht onderzoek vanuit een interdisciplinair en historisch vergelijkend perspectief. Het onderzoek van het instituut richt zich op Zuidoost-Azië en de Caraïben, met een accent op Indonesië en de 'Nederlandse' Caraïben. Centraal staan vragen over staatsvorming, geweld en burgerschap, en processen van mobiliteit en identiteitsvorming. Het KITLV is actief in de geestes- en sociale wetenschappen, vergelijkende area-studies, en werkt nauw samen met de Universiteit Leiden.

Afdeling

Veni research Karwan Fatah-Black

Wat deden mensen in slavernij om burgerrechten te krijgen en wat bepaalde hun succes? Door verschillende archiefcollecties te koppelen en te analyseren onderzoekt dit project hoe mensen in Nederlandse kolonies over meerdere generaties emancipeerden en een informele vorm van burgerschap ontwikkelden. We willen ontdekken hoe dit proto-burgerschap tijdens de slavernij ontstond en wat er veranderde door de afschaffing van slavernij. Zo kunnen we beter verklaren waarom sommige samenlevingen beter in staat waren dan anderen om een gelijkwaardig burgerschap te ontwikkelen na de afschaffing van de slavernij.

Additionele informatie

Wil je meer weten?
Neem contact op met: dr. Karwan Fatah-Black, Senior Onderzoeker, k.j.fatah[at]hum.leidenuniv.nl.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 30.4—38 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 2138

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Reuvensplaats 2, 2311BE, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Kandidaten worden uitgenodigd te reageren in het Nederlands. Een sollicitatie moet de volgende documenten bevatten:
  • Motivatiebrief.
  • Curriculum Vitae.

De deadline om te reageren is 16 juni 2024. Je kunt je sollicitatie indienen via de Apply Now knop. De brief mag je aan de onderzoeksleider richten, dr. K.J. Fatah-Black.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Kandidaten worden uitgenodigd te reageren in het Nederlands. Een sollicitatie moet de volgende documenten bevatten:
  • Motivatiebrief.
  • Curriculum Vitae.

De deadline om te reageren is 16 juni 2024. Je kunt je sollicitatie indienen via de Apply Now knop. De brief mag je aan de onderzoeksleider richten, dr. K.J. Fatah-Black.

Solliciteer uiterlijk op 16 jun 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).