Promovendus Financieel Recht (1,00 fte)

Promovendus Financieel Recht (1,00 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
7 mei 7 jun Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Bij de afdeling Financieel Recht (Hazelhoff Centre for Financial Law) van het Instituut voor Privaatrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is een vacature voor een

Promovendus Financieel Recht (1,00 fte)
Vacaturenummer 14847

Ben jij een getalenteerde onderzoeker (in spe) op het gebied van het Financieel Recht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Het Hazelhoff Centre for Financial Law wil een verdiepend onderzoek laten uitvoeren over het volgende thema.

Crisismanagement Banken – Algemeen belang test
Na de invoering van de regels van de Richtlijn herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (BRRD) in 2016 is de richtlijn in 2019 ingrijpend gewijzigd, om in de praktijk geïdentificeerde knelpunten op te lossen met aangescherpte nieuwe regels. Inmiddels is er ervaring opgedaan met het nieuwe Europese crisismanagement raamwerk, wat in zijn aard tot slechts twee concrete afwikkelingsprocedures van banken heeft geleid onder de regie van de Single Resolution Board. Daartegenover staat een veelvoud aan zaken waarbij banken door middel van toepassing van de regels van het nationale insolventierecht zijn geliquideerd, omdat ten aanzien van die banken werd geoordeeld dat het niet in het algemeen belang was om de alternatieve afwikkelingsprocedure toe te passen, en de activiteit van de bank na reorganisatie voort te zetten. Op dit vlak bestaat er controverse. Lidstaten zijn over het algemeen terughoudend om over te gaan tot het afwikkelen van banken met toepassing van de gewone insolventieprocedures; hoezeer de bevoegde Europese autoriteiten het niet in het algemeen belang (op Europees vlak) achten om de desbetreffende bank met de alternatieve procedure af te wikkelen en de activiteiten voort te zetten, meenden sommige lidstaten dat het juist in het algemeen belang was van de lidstaat om alsnog alternatieve oplossingen toe te passen voor het beheersen van de crisis bij de desbetreffende banken. Er is derhalve een groot verschil van inzicht over de invulling van de algemeen belang test. Daar komt bij dat de Europese Commissie in het voorjaar van 2023 verregaande voorstellen heeft gedaan (het Crisis Management and Deposit Insurance (CMDI) Pakket), waarin de Commissie in feite een 'paradigma verschuiving' voorstelt wat betreft de toepassing van de regels van de BRRD. In deze voorstellen wordt in zijn aard uitgegaan van afwikkeling van de bank in een alternatieve procedure als de norm, en afwikkeling door middel van toepassing van de reguliere insolventieregels als uitzondering.

Het beoogde onderzoek
 • gaat in op de ontwikkelingen rondom de definitie van het algemeen belang bij crisismanagement van banken, zoals dat begrip is geïnterpreteerd bij de toepassing van de regels van de BRRD, waaronder de verdere interpretatie van het bevorderen van financiële stabiliteit, het voortzetten van kritieke functies van banken en dergelijke aspecten meer;
 • vergelijkt de Nederlandse, Duitse, en/of andere Lidstaten implementaties van de BRRD;
 • leidt bij voorkeur tot onderzoeksresultaten in de Engelse taal.

Wie zijn wij?
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is gevestigd in Leiden en Den Haag en is met ruim 6500 studenten en ongeveer 1000 medewerkers een van de grootste faculteiten van Nederland. De faculteit richt zich op innovatief multidisciplinair onderzoek en een steeds vernieuwend onderwijsaanbod aan de hand van maatschappelijke vraagstukken. Onze faculteit is groot genoeg om nationaal en internationaal het verschil te maken en klein genoeg om persoonlijk onderwijs te bieden. Zo leveren we dagelijks een bijdrage aan een veilige en duurzame wereld. Impact met recht!

Zie voor meer informatie: https://www.universiteitleiden.nl/rechtsgeleerdheid

Hier ga je werken
Informatie over de afdeling Financieel Recht en het Hazelhoff Centre for Financial Law kan je vinden op https://www.universiteitleiden.nl/rechtsgeleerdheid/instituut-voor-privaatrecht/financieel-recht.

Dit breng je mee
 • Je wilt graag een proefschrift schrijven op een financieelrechtelijk thema en vindt het daarnaast leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze studenten.
 • Je hebt aantoonbare belangstelling voor het vakgebied van het financieel recht en beschikt over een universitaire opleiding rechtsgeleerdheid, met de nadruk op het financieel recht, het civiele recht en aanverwante rechtsgebieden.
 • Je hebt een goede onderzoekersmentaliteit en een vlotte pen.
 • Jouw ambitie is om vernieuwend en grondig onderzoek te verrichten op het terrein van het financieel recht en om te publiceren ten behoeve van zowel het Nederlandse, als het internationale wetenschappelijke debat.
 • Je beheerst dus niet alleen de Nederlandse, maar ook de Engelse taal in woord en geschrift.
 • Je wilt graag ervaring opdoen in het coördineren van financieelrechtelijke vakken.
 • Je beschikt over de vaardigheid om snel te organiseren, om doelgericht samen te werken en om kritisch en zelfstandig je oordeel te vormen.

Ongeveer een 15% van de werktijd is gereserveerd voor het geven van onderwijsondersteuning. De resterende tijd is gereserveerd voor onderzoek, dat aan het eind van de aanstellingsperiode moet uitmonden in een proefschrift op het gebied van het Financieel Recht. Deelname aan de promovendi-opleiding maakt deel uit van de functie, net als het behalen van het Basis Kwalificatie Onderwijs certificaat (BKO).

Dit bieden we je
We streven ernaar om met elkaar een transparante, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Onze organisatie is volop in beweging en met jouw ideeën voor verbetering en vernieuwing komen we verder. We besteden graag met jou aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt rekenen op een leuke maatschappelijk relevante baan binnen de wereld van onderwijs en onderzoek. De uitdagende en internationale werkomgeving van de universiteit bevindt zich op steenworp afstand van de levendige Leidse binnenstad. Ook hebben we – samen met jou – aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Vanuit Healthy University organiseren we leuke activiteiten die hieraan bijdragen.

Daarnaast:
 • Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten voor de duur van een jaar, waarna een verlenging van drie jaar volgt. Na negen maanden vindt een evaluatie plaats, waarin gekeken wordt naar de promovendi-opleiding, naar de haalbaarheid van het proefschrift, en naar de progressie in didactische kwaliteiten. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 2.770,- en maximaal €3.539,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal P).
 • Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical leave en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kunt u nalezen op https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden.
 • De Universiteit Leiden hecht veel waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en stelt als eis aan het wetenschappelijk personeel met een onderwijstaak, dat hij/zij in het bezit is van het Basis Kwalificatie Onderwijs certificaat (BKO) of bereid is dit binnen twee jaar te behalen.
 • Als de werkzaamheden het toelaten is hybride werken binnen Nederland mogelijk;
 • Een thuiswerkvergoeding (dag- en internetvergoeding) en aandacht voor goede werkplekken, daarnaast krijg je een laptop en een mobiele telefoon van de universiteit tot je beschikking.

Meer informatie over arbeidsvoorwaarden lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden

Dit vinden wij belangrijk
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn waar alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich volop kunnen ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

Solliciteren of meer weten?
Direct solliciteren? Klik dan op de sollicitatiebutton.

Wil je eerst nog meer informatie over de inhoud van deze functie? Neem contact op met prof. dr. E.P.M. (Bart) Joosen, afdelingsvoorzitter, e.p.m.joosen@law.leidenuniv.nl Solliciteren kan tot 7 juni 2024. Sollicitaties nemen wij direct in behandeling.
Voor meer informatie over de procedure kan je contact opnemen met mevr. drs. J.E. Wessel MA, Instituutscoördinator van het Instituut voor Privaatrecht, tel. 071-5271326; e-mail: j.e.wessel@law.leidenuniv.nl.

Solliciteren
Je kunt online solliciteren via de button 'Solliciteren' in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties voorzien van het vacaturenummer en vergezeld van een motivatiebrief, CV en een kort onderzoeksvoorstel, kunnen tot uiterlijk 7 juni 2024 worden gericht aan prof. dr. E.P.M. (Bart) Joosen. Het korte onderzoeksvoorstel over het gekozen onderwerp dient een bondige indicatie van de probleemstelling en het plan van aanpak te bevatten (max. 2 A4).

Om elkaar goed te leren kennen, volgen we een aantal stappen in de sollicitatieprocedure. Meer informatie lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden
 • Wij vinden mobiliteit erg belangrijk. Daarom wordt deze vacature ook intern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid, heeft de interne kandidaat de voorkeur.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Mocht je ons toch cv’s toesturen dan kunnen daar geen rechten aan worden ontleend.

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

 • PhD
 • Recht
 • max. 36 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 14847

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg 70, 2311EZ, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you