Specialist Astronomische Instrumentatie

Specialist Astronomische Instrumentatie

Geplaatst Deadline Locatie
14 mei 28 mei Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Specialist Astronomische Instrumentatie (v/m/x)

Kom voor de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) werken aan geavanceerde instrumentatie voor onderzoek naar Exoplaneten

Dit ga je doen
Nieuwe telescopen zoals de James Webb Space Telescope, de Extremely Large Telescope en, in de toekomst, de Habitable Worlds Observatory, zullen een enorme sprong in onze kennis van exoplaneten teweeg brengen. De Nederlandse Sterrenkunde draagt via NOVA bij aan de instrumentatie van deze telescopen. Voor de ontwikkeling hiervan willen wij ons team bij de Sterrewacht Leiden versterken met een specialist met kennis van optica, high-contrast imaging technieken en adaptieve golffrontcorrectie.

Het werk omvat onder andere:
 • Optisch ontwerpen: Je maakt met behulp van specialistische software ontwerpen van adaptieve optische systemen voor high-contrast imaging astronomische instrumenten.
 • Verfijning van ontwerpen: Met modellen en simulaties bepaal je van verschillende ontwerpconfiguraties de performance, om zo tot een geoptimaliseerd ontwerp te komen.
 • Acquisitie van systeemcomponenten: Je bepaalt op basis van het ontwerp de eisen aan specifieke componenten, en zoekt naar mogelijkheden deze te realiseren of in te kopen.
 • Integratie en testen: Je integreert de componenten in een testopstelling en gebruikt deze om de werking van het instrument te valideren.

Hier ga je werken
Je komt te werken bij de Sterrewacht Leiden, onderdeel van de Faculteit Wis- en Natuurkunde van de Universiteit Leiden. De Sterrewacht bestaat al sinds 1633 en is daarmee de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld. Er werken zo’n 40 wetenschappelijke stafleden, 150 promovendi en postdocs en 30 ondersteunende stafleden. Je komt te werken in een team van zo’n 6 personen dat technologie voor astronomische instrumenten ontwikkelt.

De Sterrewacht Leiden is een van de vier partners in de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, die namens vier universiteiten (naast Leiden ook Amsterdam, Groningen en Nijmegen) het sterrenkundig onderzoek in Nederland coördineert en de daarvoor benodigde instrumentatie ontwikkelt. Hiervoor heeft NOVA twee instrumentatiegroepen: de Optisch-Infrarode groep in Dwingeloo en de Sub-mm groep in Groningen. De werkzaamheden zullen nauw contact met de NOVA instrumentatiegroep in Dwingeloo behelzen.

Dit breng je mee
In dit team zoeken we iemand die zelfstandig aan de slag kan. Je hebt al relevante eigen expertise maar bent bereid om je verder te ontwikkelen en nieuwe technieken en technologieën te leren. Ook een ontwikkeling op het vlak van grotere verantwoordelijkheid op het gebied van project management spreekt je aan. Uiteindelijk zal je doorgroeien tot een competente allround instrument scientist/system engineer.

We verwachten:
 • Een behaalde PhD in natuur- of sterrenkunde met affiniteit voor instrumentatie
 • 5 jaar ervaring op het gebied van adaptive optics en high-contrast imaging
 • Aantoonbare expertise op het gebied van machine/deep learning
 • Behendigheid in het gebruiken van Python en machine learning libraries
 • Uitstekende taalvaardigheid in het Engels, zowel mondeling als schriftelijk
 • Goede communicatievaardigheden, waaronder het vermogen om heldere rapporten te schrijven en wervende presentaties te geven
 • Het benodigde inzicht om de stijl van communiceren aan te passen op het publiek: wetenschappers, ingenieurs, technici en studenten

Herken je jezelf volledig in dit profiel óf voldoe jij niet aan alle eisen maar denk je wel dat dit de functie voor jou is? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren! NB: voor deze vacature is al een voorkeurskandidaat gevonden.

Dit bieden we je
We streven ernaar om met elkaar een transparante, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Onze organisatie is volop in beweging en met jouw ideeën voor verbetering en vernieuwing komen we verder. We besteden graag met jou aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt rekenen op een leuke, uitdagende en maatschappelijk relevante baan binnen de wereld van astronomisch onderzoek. De uitdagende en internationale werkomgeving van de universiteit bevindt zich op steenworp afstand van de levendige Leidse binnenstad. Ook hebben we – samen met jou – aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Vanuit Healthy University organiseren we leuke activiteiten die hieraan bijdragen.

Daarnaast bieden we je:
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. De overeenkomst valt onder de cao Nederlandse Universiteiten;
 • Aanstelling in het UFO-profiel Onderzoeker3, met een salaris van minimaal € 4.332 en maximaal € 5.929 bruto per maand bij een fulltime (38 uur);
 • Vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (8,3%) en een aantrekkelijke pensioenregeling bij het ABP;
 • Flexibele werkduur: standaard heb je minimaal 29 vakantiedagen bij een fulltime werkweek van 38 uur; je kunt daarnaast extra verlof opbouwen door bijvoorbeeld fulltime 40 uur per week te werken en zo 96 extra verlofuren op te bouwen óf door 96 verlofuren in te leveren en een werkweek van 36 uur te werken;
 • Ruime keuze in secundaire arbeidsvoorwaarden; zo is het bespreekbaar om voor een sabbatical of betaald ouderschapsverlof te kiezen. Binnen ons keuzemodel arbeidsvoorwaarden kunnen vrije dagen en/of salaris ingezet worden voor bijvoorbeeld een voordelig sportabonnement, fietsregeling en zijn er mogelijkheden voor kinderopvang;
 • Als de werkzaamheden het toelaten is hybride werken binnen Nederland mogelijk;
 • Een thuiswerkvergoeding (dag- en internetvergoeding) en aandacht voor goede werkplekken, daarnaast krijg je een laptop van de universiteit tot je beschikking.

Meer informatie over arbeidsvoorwaarden lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden

Dit vinden wij belangrijk
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn waar alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich volop kunnen ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

Solliciteren of meer weten?
Direct solliciteren? Klik dan op de sollicitatiebutton.

Wil je eerst nog meer informatie over de inhoud van deze functie? Neem contact op met Michiel Rodenhuis, uitvoerend directeur van NOVA, via 06-21817014. Solliciteren kan tot 15-5-2024, sollicitaties nemen wij direct in behandeling.

Om elkaar goed te leren kennen, volgen we een aantal stappen in de sollicitatieprocedure. Meer informatie lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden
 • Wij vinden mobiliteit erg belangrijk. Daarom wordt deze vacature ook intern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid, heeft de interne kandidaat de voorkeur.
 • Een pre-employment screening (referenties, diploma’s, VOG) kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Mocht je ons toch cv’s toesturen dan kunnen daar geen rechten aan worden ontleend. #LI-Hybrid

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen
 • 38—40 uur per week
 • €4332—€5929 per maand
 • Gepromoveerd
 • 14870

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg 70, 2311EZ, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you