Promovendus voor het onderzoek: 'Leerkracht Sensitiviteit'

Promovendus voor het onderzoek: 'Leerkracht Sensitiviteit'

Geplaatst Deadline Locatie
14 mei 2 jun Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden is op zoek naar een
Promovendus voor het onderzoek: ‘Leerkracht Sensitiviteit’ (1.0 fte)
Ben jij geïnteresseerd in leerkracht-leerling interactie en vind je het leuk om samen met ons een methodologische uitdaging aan te gaan? Dan zoeken wij jou voor deze promotieplek bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. We bieden jou een fijne werkomgeving en gedegen begeleiding door experts op het gebied van de Attachment Theory en sensitiviteit, als ook op het gebied van leerkracht-leerling interacties.

Dit ga je doen
Dit promotieproject heeft als doel te onderzoeken in hoeverre leerkracht sensitiviteit in interacties leerling en situatiespecifiek is, en in hoeverre korte interventies gericht op ‘mentalization’ of perspectief nemen leerkrachten kan helpen om hun gedrag beter af te stemmen op een leerling. In bestaand onderzoek wordt sensitiviteit meestal geoperationaliseerd als een leerkrachtkenmerk (bijv. Buyse, Verschueren, & Doumen 2011; Rimm-Kaufman et al., 2003), terwijl er duidelijke aanwijzingen zijn dat de specifieke situatie in de klas, en de leerling die bij de interactie betrokken is, meebepalen hoe sensitief een leerkracht zich gedraagt (Koenen et al., 2019; Weyns et al., 2019).

Leerkracht sensitiviteit is belangrijk voor het functioneren van leerlingen in de klas en als gevolg voor hun sociale en cognitieve ontwikkeling. Sensitief leerkrachtgedrag betekent dat leerkrachten de signalen van een leerling oppikken en tijdig en adequaat hun eigen gedrag hierop aanpassen. Sensitiviteit van leerkrachten wordt meestal gemeten als sensitiviteit richting de hele klas, dus als leerkrachtkenmerk, ongeacht de context. Echter, er zijn meerdere aanwijzingen dat sensitiviteit ook een situationele en een dyadische, leerling-specifieke component heeft gezien de sterke bi-directionele relatie tussen kindkenmerken en leerkachtgedrag. Dit maakt sensitiviteit in de onderwijscontext een potentieel sterk variabel construct. Daarom gaan we in het eerste deel van dit project uitzoeken in hoeverre leerkracht sensitiviteit leerling-specifiek en situationeel bepaald is en hoe dit samenhangt met het cognitief en sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen.

In het tweede deel van het project ligt de focus op het trainen van leerkracht sensitiviteit. Een belangrijk onderdeel van sensitiviteit is ‘mentalization’, zoals bij perspectief nemen. Echter, door perceptuele biases, zoals attributie bias of confirmatiebias, is het perspectief nemen door leerkrachten in dagelijkse klassituaties beperkt. Recentelijk hebben wij een leerkracht training ontwikkeld, BeGRP (zie www.universiteitleiden.nl/begrp) die perspectief nemen bij leerkrachten lijkt te bevorderen. BeGRP heeft als doel deze biases tegen te gaan en wij willen verder onderzoeken in hoeverre dit helpt om leerkrachten te ondersteunen in hun sensitiviteit in het algemeen, naar bepaalde leerlingen of in specifieke situaties.

Jouw taak als promovendus is om een meetinstrument te ontwikkelen dat leerkracht sensitiviteit leerling- en situatiespecifiek kan meten. Daarnaast is je taak om te onderzoeken hoe leerkracht sensitiviteit samenhangt met het dagelijks functioneren van leerlingen in de klas en in hoe leerkrachten ondersteund kunnen worden in hun sensitiviteit. Je komt te werken in een multidisciplinair team van onderzoekers. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van dr. Hinke Endedijk (dagelijks begeleider), dr. Shelley van der Veek, dr. Harriet Vermeer en prof. dr. Tim Mainhard.

Je werkzaamheden zijn o.a.:
 • Zelfstandig verrichten van het onderzoek (literatuurstudie, werving, dataverzameling en – analyse, rapportage), uitmondend in internationale wetenschappelijke publicaties en een proefschrift;
 • Actieve participatie in het gezamenlijk overleg van het onderzoeksproject en de onderzoeksgroep(en) van het instituut;
 • Deelnemen aan scholingsactiviteiten, zoals het universitaire opleidingsprogramma voor promovendi;
 • Geven van onderwijs in het BA en/of MA programma van Pedagogische Wetenschappen (10% van je aanstelling).

Als promovendus bij dit project krijg je een degelijke begeleiding maar ook veel vrijheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Je krijgt alle ruimte om je onderzoekstalent verder te ontwikkelen en je neemt deel aan het universitaire opleidingsprogramma voor promovendi en de interuniversitaire onderzoeksschool ICO.

Dit breng je mee
De promovendus die we zoeken heeft:
 • Een (bijna) afgeronde master, bij voorkeur een research master, in de pedagogiek, onderwijswetenschappen, ontwikkelingspsychologie of een andere relevante masteropleiding;
 • Belangstelling voor het onderwerp van het onderzoek en het basisonderwijs;
 • Affiniteit en aantoonbare ervaring met geavanceerde kwantitatieve onderzoeksvaardigheden, bij voorkeur ervaring met multilevel analyses en statistische software zoals R;
 • Affiniteit met methodologisch onderzoek en bij voorkeur ervaring met observaties;
 • Talent voor en affiniteit met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, hetgeen bijvoorbeeld blijkt uit deelname aan een onderzoeksmaster, onderzoeksstage(s), of goede resultaten voor gedurende de masterfase geschreven papers en de master thesis.

Verder functioneer je goed in teamverband, maar ben je ook in staat om zelfstandig te werken en je weg te vinden binnen en buiten onze organisatie. Je bent sociaal en beschikt over goede communicatieve en organisatorische vaardigheden die je ook wilt en kunt inzetten bij leerkrachten, de doelgroep van het project. Ten slotte is spreken, lezen en schrijven in zowel het Nederlands en Engels voor jou geen probleem.

Herken je jezelf in dit profiel en denk je dat dit de functie voor jou is? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren!

Hier ga je werken
De Faculteit der Sociale Wetenschappen bestaat uit vijf instituten: Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Pedagogische Wetenschappen, Politieke Wetenschap en Psychologie. De faculteit heeft circa 7000 studenten en 1000 medewerkers. Binnen de instituten wordt niet alleen onderwijs gegeven, maar ook baanbrekend onderzoek verricht dat de grenzen van ons begrip van menselijk gedrag en maatschappelijke structuren verlegt. Wat onze faculteit uniek maakt is de diversiteit aan onderzoeksonderwerpen, de verschillende stijlen van onderwijs geven en de manier waarop de professionele ondersteuning is ingericht; dit biedt jou de mogelijkheid om jouw interesses en expertise te verkennen en te ontwikkelen. Bezoek onze website voor een impressie: welkom bij de Leidse Faculteit der Sociale Wetenschappen - Universiteit Leiden.

Instituut Pedagogische Wetenschappen
De medewerkers van het Instituut Pedagogische Wetenschappen geloven in de kracht van samenwerking. Het wetenschappelijk personeel geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de manier waarop kinderen en jongeren worden opgevoed, onderwezen en begeleid. Ook wordt onderzocht hoe verschillen in de opvoeding, het onderwijs en andere vormen van begeleiding gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel in het onderzoek als in het onderwijs van Pedagogische Wetenschappen staat centraal hoe evidence-informed benaderingen kunnen bijdragen aan de optimale ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door ondersteuningsprogramma’s, diagnostische en interventiestrategieën en leermethoden.

Het instituut verzorgt onderwijs voor ruim 1500 studenten in verschillende opleidingen en programma’s: de Bachelor Pedagogische Wetenschappen, de Master Education and Child Studies, de Research Master Education and Child Studies, de Academische Pabo en de Educatieve Master Primair Onderwijs. Er zijn maandelijkse bijeenkomsten waarin deze onderwijs- en onderzoeksthema’s worden besproken. Daarnaast zijn er regelmatig informele bijeenkomsten waarbij je je collega’s op een andere manier kan leren kennen. Voorbeelden hiervan zijn pubquizen, bake-offs en tafelvoetbalwedstrijden.

Meer informatie over het Instituut Pedagogische Wetenschappen kun je vinden op https://www.universiteitleiden.nl/sociale-wetenschappen/pedagogische-wetenschappen

Dit vinden wij belangrijk
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn waar alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich volop kunnen ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

Solliciteren of meer weten?
Direct solliciteren? Klik dan op de sollicitatiebutton.

Wil je eerst nog meer informatie over de inhoud van deze functie? Neem contact op met Dr. Hinke Endedijk, Universitair Docent via h.m.endedijk@fsw.leidenuniv.nl. Solliciteren kan tot 2 juni 2024. Startdatum voor de positie in overleg.

Om elkaar goed te leren kennen, volgen we een aantal stappen in de sollicitatieprocedure. Meer informatie lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden.
 • Wij vinden mobiliteit erg belangrijk. Daarom wordt deze vacature ook intern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid, heeft de interne kandidaat de voorkeur.
 • Een pre-employment screening (referenties, diploma’s, VOG) kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Mocht je ons toch cv’s toesturen dan kunnen daar geen rechten aan worden ontleend.

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • Universitair
 • 14812

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg 70, 2311EZ, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you