Promovendus: Onderzoek naar democratie-ondermijnende krachten en de bestrijding ervan

Promovendus: Onderzoek naar democratie-ondermijnende krachten en de bestrijding ervan

Geplaatst Deadline Locatie
17 mei 9 jun Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 9 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het Radboud Institute for Culture and History (RICH) is op zoek naar een promovendus voor onderzoek naar democratie-ondermijnende krachten en de bestrijding ervan. In het politieke domein zijn in toenemende mate centrifugale krachten werkzaam: partijen, bewegingen en groepen die binnen het parlementaire stelsel opereren maar op fundamentele wijze de werking van de democratie ter discussie stellen. Deze veelal rechts-populistische bewegingen maken bewust gebruik van desinformatie en samenzweringstheorieën en ondermijnen daarmee de status van kennis en de gedeelde politieke cultuur. Door het mechanisme van deze centrifugale krachten en hun tegenkrachten te bestuderen kunnen we inzicht krijgen in de voorwaarden voor een weerbare democratie.

Wij bieden je de mogelijkheid om je eigen promotieproject te ontwikkelen en uit te voeren, binnen de expertisegebieden van je begeleiders: de Nederlandse politieke cultuur (eventueel in vergelijking met de Amerikaanse), omgang met desinformatie en toegepaste geschiedenis. Het project wordt gefinancierd door een startersbeurs van de Faculteit der Letteren, toegekend aan dr. Peter van der Heiden. De promotoren zijn prof. dr. Harm Kaal en prof. dr. Jaap Verheul. Voorts wordt het project medebegeleid door dr. Kobie van Krieken.

Dit onderzoeksproject richt zich op de wijze waarop de gevestigde partijen in Nederland in deze eeuw omgingen en omgaan met democratie-ondermijnende complottheorieën, desinformatie en pseudowetenschap. Hoe hebben zij gepoogd deze ondermijning te bestrijden en de democratie te verstevigen? Doel van dit project is om enerzijds een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek naar de omgang met desinformatie en complottheorieën in de politicologie, geschiedenis en/of communicatiewetenschappen, en anderzijds te onderzoeken of er best practices zijn om dit soort ondermijning te pareren. Counterstrategieën uit andere domeinen, zoals bijvoorbeeld gezondheidscommunicatie, wetenschapscommunicatie en politieke communicatie, worden daarbij uitdrukkelijk meegenomen.

Binnen deze kaders bestaat voor de promovendus de ruimte het onderzoek te richten op hetzij de politieke arena (de Tweede Kamer), of de ruimere publieke arena (conventionele en sociale media). Een combinatie van beide perspectieven behoort eveneens tot de mogelijkheden. Het onderzoek wordt bij voorkeur multidisciplinair opgezet, met inbreng van verschillende relevante wetenschapsgebieden (politieke geschiedenis, politicologie, communicatiewetenschap), en kan een comparatieve dimensie krijgen (trans-Atlantisch of binnen Europa).

Je onderzoek wordt ingebed in het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Je maakt deel uit van de Graduate School for the Humanities (GSH). Je besteedt 75% van je tijd aan het onderzoek voor en schrijven van je proefschrift. De overige 25% besteed je aan training en academische dienstverlening aan de Faculteit der Letteren, inclusief onderwijs geven.

Het project wordt gefinancierd door een startersbeurs van de Faculteit der Letteren, toegekend aan dr. Peter van der Heiden. De promotoren zijn prof. dr. Harm Kaal en prof. dr. Jaap Verheul. Voorts wordt het project mede begeleid door dr. Kobie van Krieken.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde masteropleiding in een relevant wetenschapsgebied, zoals geschiedenis, politicologie of communicatiewetenschappen.
 • Je hebt een uitstekende kennis van de Nederlandse politieke verhoudingen en contemporaine geschiedenis. Je bent bereid buiten de grenzen van je eigen discipline te kijken.
 • Je bent analytisch en hebt reflectief vermogen.
 • Je bent resultaatgericht en hebt goede communicatieve en schrijfvaardigheden in het Nederlands en Engels. Gezien de focus op Nederland en het Nederlandse bronnenmateriaal is een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal een voorwaarde.
 • Je bent bereid om onderwijs- en dienstverlenende taken uit te voeren.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

 • Je krijgt een tijdelijk dienstverband van in eerste instantie 1,5 jaar, waarna je functioneren wordt geëvalueerd. Als de evaluatie positief is, wordt je contract verlengd met 2,5 jaar (4-jarig contract).
 • Je ontvangt een startsalaris van €2.770 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek, dat vanaf het vierde jaar oploopt tot €3.539 (salarisschaal P).
 • Je ontvangt 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Je kunt gebruik maken van onze Dual Career en Family Support Service. Het Dual Career Programma helpt je partner met ondersteuning, tools en middelen om zijn of haar kansen op zelfstandig werk in Nederland te vergroten. Onze Family Support Service helpt jou en je partner om zich welkom en thuis te voelen door hulp op maat te bieden bij het navigeren door lokale voorzieningen, scholen en faciliteiten. Neem ook een kijkje op onze pagina Ondersteuning voor internationale medewerkers om al onze diensten voor internationale medewerkers te ontdekken.
 • Je krijgt extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen uit 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijke 20.

Work and science require good employment practices. This is reflected in Radboud University's primary and secondary employment conditions. You can make arrangements for the best possible work-life balance with flexible working hours, various leave arrangements and working from home. You are also able to compose part of your employment conditions yourself, for example, exchange income for extra leave days and receive a reimbursement for your sports subscription. And of course, we offer a good pension plan. You are given plenty of room and responsibility to develop your talents and realise your ambitions. Therefore, we provide various training and development schemes.

Afdeling

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 30 uur per week
 • max. €2770 per maand
 • Universitair
 • 23.031.24

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you