Promovendus 'Bewust Geletterd in het Schoolvak Geschiedenis: Lezen en Schrijven met Genres'

Promovendus 'Bewust Geletterd in het Schoolvak Geschiedenis: Lezen en Schrijven met Genres'

Geplaatst Deadline Locatie
30 mei 16 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb je interesse in en ervaring met onderwijsonderzoek en ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lees- en schrijfonderwijs? Dan is dit promotieonderzoek iets voor jou! Wij zijn per 1 oktober 2024 op zoek naar een promovendus voor het onderzoeksproject ‘Bewust geletterd in het schoolvak geschiedenis: lezen en schrijven met genres’.

Projectomschrijving
Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen onderbouw vmbo/havo zich ontwikkelen tot sterke en gretige lezers en schrijvers? Dat is, gezien alle zorgen omtrent het niveau en de motivatie van leerlingen, de komende jaren een vraag van groot maatschappelijk en onderwijskundig belang. Met dit onderzoek draag je, binnen een team van experts, bij aan de versterking van lees- en schrijfonderwijs bij het schoolvak geschiedenis. Je ontwikkelt je daarnaast tot een uitstekend wetenschappelijk onderzoeker.

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam en wordt gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Je maakt deel uit van een interdisciplinair projectteam met twee promovendi (een voor Geschiedenis bij de UvA en een voor Nederlands bij de UU) en een postdoc-onderzoeker (Hogeschool van Amsterdam/Hogeschool Windesheim/RUG) en hun begeleiders.

Daarnaast maak je als promovendus deel uit van de programmagroep Domeinspecifiek leren van het Research Institute of Child Development and Education (RICDE) van de UvA.

Wat ga je doen
 • het afronden en verdedigen van een proefschrift binnen vier jaar (bij een voltijdsaanstelling. Een aanstelling van vijf jaar 0,8 fte is ook mogelijk);
 • het publiceren van peer-reviewed artikelen in internationale tijdschriften;
 • het presenteren van onderzoeksresultaten op workshops en conferenties;
 • deelnemen aan relevante trainingsprogramma’s aangeboden door lokale of nationale onderzoeksscholen;
 • het in overleg leveren van een kleine bijdrage aan het onderwijs in de eerstegraads lerarenopleidingen van de UvA of de opleiding Onderwijswetenschappen.

Wat neem je mee
Je hebt:
 • een afgeronde wo- of hbo-masteropleiding in geschiedenis met een eerstegraads bevoegdheid, of een wo- of onderzoeksmaster onderwijswetenschappen of een andere relevante discipline (bv. Een opleiding op het gebied van taal- en tekstwetenschap, taaldidactiek, psychologie, pedagogiek);
 • uitstekende analytische vaardigheden en een goede beheersing van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden, bij voorkeur met betrekking tot onderwijskundig onderzoek;
 • uitstekende (academische) communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is voor dit project noodzakelijk;
 • affiniteit met het onderzoeksthema bevorderen van lees-en schrijfvaardigheid binnen het schoolvak geschiedenis.

Je bent:
 • een zelfstandig en leergierig persoon met een kritische blik;
 • gemotiveerd om door middel van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage te leveren aan theorieën over leren en instructie en aan verbetering van de onderwijspraktijk;
 • in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken;
 • gemotiveerd om samen te werken in een onderzoeksproject met collega-onderzoekers en docenten in het voortgezet onderwijs;
 • in staat om een project te managen.

Wat bieden we jou
We bieden een tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor een periode van vier jaar (of vijf jaar 30,4 uur per week), met ingang van 1 oktober 2024. Het dienstverband is in eerste instantie voor 1 jaar. Na een goede beoordeling en ongewijzigde omstandigheden vindt verlenging plaats met 3 jaar (of 4 jaar bij een dienstverband van 0.8 fte).

Je salaris is €2.770 bruto per maand in het eerste jaar en loopt op tot €3.539 in het laatste jaar (op basis van een voltijds dienstverband), conform de Cao Nederlandse Universiteiten. Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering..

Wat bieden we je verder
 • een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Als promovendus participeer je in de programmagroep ‘Domeinspecifiek leren’ (vakdidactiek) van de Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) en draag je bij aan het overkoepelende onderzoeksprogramma ‘Education’. De programmagroep levert een bijdrage aan de universitaire lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs (ILO) en werkt samen met een groot aantal scholen in de regio. In de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam VO-MBO werkt zij bovendien samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Kohnstamm Instituut. Zij doen onderzoek naar thema’s die van belang zijn in de onderwijspraktijk.

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen
Heb je nog vragen of wil je de uitgebreide projectbeschrijving lezen? Neem dan contact op met:

Sollicitatie
Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren. We ontvangen graag een motivatiebrief, een cv en de afstudeerscriptie .

Upload de vereiste documenten gebundeld in 1 pdf in het verplichte veld 'CV*'.
De reactietermijn sluit op 16 juni 2024. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 24 juni 2024.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Specificaties

 • PhD
 • max. 38 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 13084

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you