Promovendus Beleid voor biodiversiteit en klimaatverandering in melkveehouderij

Promovendus Beleid voor biodiversiteit en klimaatverandering in melkveehouderij

Geplaatst Deadline Locatie
17 jun 15 aug Utrecht
Wil jij door promotie-onderzoek bijdragen aan beleidsopties voor de verduurzaming van de melkveehouderij, mét en voor boeren, overheden en andere stakeholders?

Functieomschrijving

Wil jij door promotie-onderzoek bijdragen aan beleidsopties voor de verduurzaming van de melkveehouderij, mét en voor boeren, overheden en andere stakeholders?

Wat ga je doen?
Je gaat promotieonderzoek doen binnen het door NWO gefinancierde project COMBINED: Combatting biodiversity loss and improving climate change resilience through evidence-based, integrated, and adaptive landscape governance in the Netherlands. In dit project onderzoeken we hoe natuur kan bijdragen aan meer klimaatrobuuste landschappen en tegelijkertijd kan bijdragen aan biodiversiteitsherstel in Nederland. In COMBINED werken 24 maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen samen. COMBINED beoogt nieuwe inzichten en tools te genereren voor grasland, bos en stedelijke landschappen. Zie hier de website.

Jouw onderzoek richt zich op graslanden in beheer door de melkveehouderij. Deze graslanden beslaan ongeveer 30% van het Nederlandse grondoppervlak en worden tegenwoordig vrijwel uitsluitend beheerd voor één functie (zuivelproductie) op basis van voornamelijk een enkele grassoort (Engels raaigras). De huidige vorm van graslandbeheer is zeer productief, maar ook gevoelig voor droogte. Bovendien is door de intensieve melkveehouderij de biodiversiteit in de graslanden en in de natuurgebieden daarbuiten (door o.a. stikstof en verlaagde grondwaterpeilen) flink afgenomen. Experimenteel bewijs laat zien dat een hogere plantendiversiteit in graslanden bijdraagt aan een betere weerbaarheid tegen klimaatextremen, waaronder droogte, maar ook aan biodiversiteitsherstel en verbetering van milieu- en landschapskwaliteit.

In een team van 3 PhD-studenten met hun begeleiders vanuit diverse disciplines gaan we in samenwerking met stakeholders onderzoeken welke grasland plantensamenstellingen en beheervormen maximaal kunnen bijdragen aan klimaatrobuuste landschappen en biodiversiteitsherstel. We onderzoeken ook wat dat voor boeren en andere stakeholders precies oplevert, wat hen mogelijk weerhoudt om over te schakelen naar multifunctioneel graslandbeheer en welke vormen van beleid en sturing door overheden en het bedrijfsleven nodig zijn voor een grootschalige omschakeling. Om tot deze integrale kennis te komen is interdisciplinaire samenwerking tussen de PhD-studenten en hun begeleiders nodig. Inzichten worden vertaald naar ‘best practices’ en tools voor multifunctioneel graslandbeheer door boeren, Key Performance Indicatoren voor beleid en beloningssystemen en beleidsaanbevelingen voor overheden op provinciaal, nationaal en Europees niveau.

Jij gaat je richten op beleid en sturing voor multifunctionele graslanden. Je onderzoek omvat (1) identificatie van belemmeringen voor de overschakeling op multifunctionele graslanden; (2) op basis daarvan in kaart brengen van opties voor overheden en agrifood bedrijven om overschakeling te stimuleren en te ondersteunen; (3) verkenning van markten voor (nieuwe) ecosysteemdiensten; (4) transitiepaden voor structurele veranderingen in beleid en in de agrifoodsector ten gunste van multifunctioneel graslandbeheer en andere vormen van duurzaamheid.

Dit project wordt begeleid door Prof. Dr. Hens Runhaar en Dr. Tina Venema (Universiteit Utrecht) en Dr. Agnes van den Pol-van Dasselaar (AERES Hogeschool). Je werkt daarnaast samen met onze partners vanuit HAS, overheden, boeren en boerenorganisaties en natuurorganisaties. Binnen COMBINED kan je samenwerken met een heel team van experts in klimaatrobuuste landschappen en biodiversiteitsherstel.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

De ideale kandidaat:
 • heeft een masterdiploma in de Bestuurskunde, Politicologie of in een andere relevante wetenschappelijke discipline (bijv. Sustainable Development of Water, Science en Management) met een sterke affiniteit met duurzame landbouw;
 • heeft bij voorkeur ervaring met empirisch onderzoek;
 • heeft ervaring met en vindt het aantrekkelijk om te werken in een interdisciplinair team;
 • is een pro-actief, intrinsiek gemotiveerd persoon en vindt het belangrijk om bij te dragen aan grote maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaat en biodiversiteit;
 • heeft affiniteit met verbinding leggen met de praktijk vanuit het onderzoek;
 • beheerst de Nederlandse taal op C1 niveau (excellent) gezien de beoogde interactie met boeren, overheden en andere stakeholders, zowel voor dataverzameling als interactie/valorisatie;
 • beheerst het Engels op C1 niveau (excellent), zowel in spraak als op schrift.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
 • een positie (32-40 uur) voor de duur van 12 maanden met - bij goed functioneren verlenging naar 4 of 5 jaar in totaal;
 • een salaris van minimaal €2.770,- in het eerste jaar, oplopend tot maximaal €3.539,- in het vierde jaar, bruto per maand (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten), bij een fulltime dienstverband;
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. De focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Jij komt te werken bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Deze faculteit bestudeert de aarde: van de aardkern tot het aardoppervlak, inclusief het ruimtelijke en fysieke gebruik ervan door de mens – en altijd met een focus op duurzaamheid en innovatie. Met 3.400 studenten (bachelor en master) en 720 stafleden vormt de faculteit en sterke en uitdagende organisatie. De faculteit Geowetenschappen bestaat uit 4 departementen: Aardwetenschappen, Sociale Geografie & Planologie, Fysische Geografie en Duurzame Ontwikkeling.

Het Copernicus Institute of Sustainable Development maakt deel uit van de faculteit Geowetenschappen. Bij het Copernicus Instituut is het ons doel om een positieve impact te hebben op de transitie naar een duurzame toekomst. Het Copernicus Instituut heeft in 2021 een uitstekende onderzoeksevaluatie gehad en het instituut is er trots op zijn leidende positie in nationaal en internationaal duurzaamheidsonderzoek te behouden en nieuwe, internationaal georiënteerde onderwijsprogramma's te ontwikkelen.

De onderzoeker zal worden ingebed in de Environmental Governance Sectie van het laatstgenoemde departement.

Additionele informatie

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met: Prof. dr. Hens Runhaar, via h.a.c.runhaar@uu.nl of 06 23 31 80 04.

Wij verzorgen zelf de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • PhD
 • Natuurwetenschappen
 • 32—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 4003

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Princetonlaan 8a, 3584CB, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit Utrecht). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur ons dan je cv en een motivatiebrief van maximaal één pagina toe via de sollicitatieknop, naar keuze in het Nederlands of in het Engels. Vermeld in je cv expliciet je afstudeeropdrachten en de cijfers die je daarvoor hebt gekregen.

We verzoeken je om tevens bij te voegen:
 • bewijs van diploma(’s) (masterniveau);
 • contactgegevens van 2 referenten.

De positie is beschikbaar vanaf 1 november 2024. We hopen dat alle 3 de PhD-studenten tegelijkertijd kunnen starten.

Kandidaten die worden uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek worden hierover op 30 augustus geïnformeerd. Deze gesprekken staan gepland op vrijdag 6 september ‘s middags. Een tweede ronde interviews is gepland op dinsdag 1 oktober ’s ochtends.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur ons dan je cv en een motivatiebrief van maximaal één pagina toe via de sollicitatieknop, naar keuze in het Nederlands of in het Engels. Vermeld in je cv expliciet je afstudeeropdrachten en de cijfers die je daarvoor hebt gekregen.

We verzoeken je om tevens bij te voegen:
 • bewijs van diploma(’s) (masterniveau);
 • contactgegevens van 2 referenten.

De positie is beschikbaar vanaf 1 november 2024. We hopen dat alle 3 de PhD-studenten tegelijkertijd kunnen starten.

Kandidaten die worden uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek worden hierover op 30 augustus geïnformeerd. Deze gesprekken staan gepland op vrijdag 6 september ‘s middags. Een tweede ronde interviews is gepland op dinsdag 1 oktober ’s ochtends.

Solliciteer uiterlijk op 15 aug 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).