Postdoc NOLAI: Ethische aspecten van AI in het onderwijs

Postdoc NOLAI: Ethische aspecten van AI in het onderwijs

Geplaatst Deadline Locatie
18 jun 25 aug Nijmegen

Functieomschrijving

Ben jij een onderzoeker met interesse in onderwijs, onderzoek en intelligente technologie? Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van verantwoorde intelligente technologieën voor het primair en voortgezet onderwijs? Het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) werkt de komende tien jaar aan de ontwikkeling van prototypes voor passend en verantwoord gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs.

NOLAI, gevestigd aan de Radboud Universiteit in Nederland, is op zoek naar een postdoctoraal onderzoeker om de ethische aspecten van AI in het onderwijs te bestuderen. Elk jaar starten tien nieuwe co-creatie projecten om AI in Nederlandse klaslokalen uit te proberen en te evalueren. Als postdoctoraal onderzoeker ben je onderdeel van het NOLAI's ethiek team en denk je op een constructief-kritische manier mee over deze nieuwe toepassingen van AI. Je levert hiermee een bijdrage aan de doelstellingen van NOLAI in het wetenschappelijk programma.

Dit betekent dat je de co-creatie projecten ondersteunt met het identificeren en navigeren van ethische vraagstukken. Dit doe je op een geïntegreerde, collaboratieve en interdisciplinaire manier. Deze embedded ethics benadering zorgt ervoor dat ethische kwesties zo veel mogelijk tijdens de ontwikkeling van nieuwe technologie worden aangepakt. Dit betekent onder andere dat je als ethicus meedraait in diverse co-creatie projecten en interacteert met docenten, onderzoekers en technologie ontwikkelaars.

Daarnaast doe je onderzoek naar conflicterende waarden binnen het wetenschappelijk programma van het lab door het gebruik van empirische onderzoeksmethoden. Het startpunt voor het onderzoek van het ethiek team is dat AI geen neutraal, passief instrument is dat gebruikt wordt om vooraf gedefinieerde taken te vervullen. Naarmate AI wordt geïntroduceerd op scholen en we AI steeds meer gaan gebruiken, zal het kernwaarden van het onderwijs (zoals goede pedagogiek, gelijke kansen, samenwerking) beïnvloeden, evenals publieke waarden die belangrijk zijn in het onderwijs (zoals autonomie, rechtvaardigheid en menselijkheid) met onbekende consequenties.

Spreekt dit je aan en wil jij werken bij een organisatie die van maatschappelijke betekenis is? Dan kijken we uit naar je sollicitatie en motivatie.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

 • Je hebt een (bijna) voltooide PhD in een relevant vakgebied zoals ethiek, techniekfilosofie, wetenschap- en techniek studies (STS), sociologie of value-sensitive design.
 • Je hebt kennis over toegepaste ethiek in technologische ontwikkeltrajecten.
 • Je hebt ervaring met verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden, zoals interviewen, participerende observatie en het organiseren van focusgroepen en workshops.
 • Je hebt ervaring met samenwerken met verschillende doelgroepen, bij voorkeur in het onderwijs en met technologie-ontwikkelaars.
 • Je hebt ervaring met het schrijven van wetenschappelijke publicaties.
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Interesse en/of ervaring in het onderwijs is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 3 jaar.

 • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 3 jaar.
 • Je salaris binnen salarisschaal 11 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. Aanloopschaal 10 is van toepassing indien je nog niet gepromoveerd bent. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek.
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Work and science require good employment practices. This is reflected in Radboud University's primary and secondary employment conditions. You can make arrangements for the best possible work-life balance with flexible working hours, various leave arrangements and working from home. You are also able to compose part of your employment conditions yourself, for example, exchange income for extra leave days and receive a reimbursement for your sports subscription. And of course, we offer a good pension plan. You are given plenty of room and responsibility to develop your talents and realise your ambitions. Therefore, we provide various training and development schemes.

Afdeling

Het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) is een breed consortium van scholen, wetenschapsinstanties en het bedrijfsleven dat de komende tien jaar werkt aan de ontwikkeling van innovaties met intelligente technologie voor het primair en voortgezet onderwijs. Deze innovaties voorzien in de toenemende vraag naar aan de verantwoordelijke inzet van intelligente technologieën in het onderwijs en onderzoek daarnaar. Het NOLAI is organisatorisch ingebed bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit en bestaat enerzijds uit een wetenschappelijk programma (waar onderzoekers en data-scientists werken) en anderzijds uit een co-creatie programma (waarin onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen innovaties vormgeven). In totaal werken straks ongeveer 30 tot 40 mensen bij het NOLAI en zullen er nog veel meer mensen betrokken zijn bij het uitvoeren van co-creatieprojecten. Als Postdoc wordt je aangesteld bij de afdeling Wijgerige Ethiek en Politieke Filosofie van de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Additionele informatie

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan dr. Marthe Stevens. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie.

De eerste gesprekken vinden plaats op 10 en of 12 september. Je treedt bij voorkeur zo snel mogelijk in dienst.

Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten.

Specificaties

 • Postdoc
 • Techniek
 • 30.4—38 uur per week
 • Gepromoveerd
 • 21.010.24

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Radboud Universiteit). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 25 aug 2024 1:59 (Europe/Amsterdam).