2 promovendi EUR/Universiteit Leiden 1,0 fte

2 promovendi EUR/Universiteit Leiden 1,0 fte

Geplaatst Deadline Locatie
29 mrt 1 mei Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Hoe kun je leesbegrip op de basisschool bevorderen? Als promovendus ga je onderzoek doen naar het gebruik van online video’s om begripsstrategieën te trainen. De vraag is of deze training een positief effect heeft op de motivatie en het leesbegrip van leerlingen.

Functieomschrijving

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden zijn op zoek naar 2 promovendi voor de uitvoering van het project ‘Het aanleren van tekstbegripsstrategieën zonder tekst’ (NRO-project 40.5.18300.038).

Het project richt zich op het probleem dat veel leerlingen aan het einde van de basisschool nog niet goed begrijpend lezen. Blijkbaar heeft het oefenen van leesbegrip met geschreven teksten niet altijd het gewenste resultaat. Mogelijke verklaringen zijn gebrek aan voorkennis, problemen met decoderen, en gebrekkige leesmotivatie. In dit promotieonderzoek ga je je bezighouden met de vraag in hoeverre leesbegrip ook effectief geoefend kan worden zonder geschreven tekst, namelijk met online video’s. De voordelen zijn dat video’s motiverend kunnen werken en geen decodeervaardigheden vereisen. Eerder onderzoek heeft laten zien dat begrip van gesproken tekst (zoals in een video) een sterke voorspeller is van leesbegrip. Ook vonden enkele studies positieve effecten van de training van het begrip van gesproken tekst op leesbegrip. Deze studie is echter het eerste systematische onderzoek naar het effect van de training van begripsstrategieën in de context van online video’s.

Het onderzoek is opgezet in de vorm van twee promotieprojecten: één gericht op informatieve teksten (deelproject 1) en één gericht op narratieve teksten (deelproject 2). De promovendus van project 1 zal worden aangesteld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), bij de onderzoeksgroep Educational Psychology van het Department of Psychology, Child and Education Studies (projectleiders Huib Tabbers, Lesya Ganushchak en Bjorn de Koning). De promovendus van project 2 zal worden aangesteld aan de Universiteit Leiden (UL) bij het Brain & Education Lab van het Instituut Pedagogische Wetenschappen (projectleiders Paul van den Broek en Anne Helder). De opzet van beide onderzoeksprojecten is parallel, en er zal dan ook regelmatig overleg plaatsvinden.

De taken van de promovendi zullen onder andere bestaan uit het verzamelen en ontwikkelen van tekst- en videomateriaal, het werven van deelnemende scholen, het uitvoeren van drie gecontroleerde experimenten (buiten de klas) en een interventiestudie in de klas, en het analyseren van de verkregen data. Over de uitkomsten van dit onderzoek schrijft elk van de promovendi een viertal wetenschappelijke artikelen die gezamenlijk de kern vormen van zijn/haar proefschrift. Ook zullen de promovendi de resultaten onder de aandacht brengen via presentaties op (inter)nationale congressen en door het schrijven van vakpublicaties.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

 • Afgeronde (research)master in gedrags- en maatschappijwetenschappen (afstudeerrichting onderwijspsychologie, onderwijswetenschappen, of cognitieve psychologie), of in een aanverwant domein (zoals taalwetenschappen);
 • Uitstekende onderzoeksvaardigheden, blijkend uit goede cijfers voor vakken op het gebied van methoden en statistiek, een goede beoordeling van de masterthesis, en/of een wetenschappelijke publicatie;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (geschreven én gesproken);
 • Ervaring met het doen van kwantitatief onderzoek in het (basis-)onderwijs;
 • Ervaring met het opzetten en uitvoeren van experimenten;
 • Een sterke ‘drive’ om onderzoek te doen;
 • Goede communicatie- en organisatievaardigheden;
 • Een pro-actieve houding;
 • Doorzettingsvermogen;
 • Flexibiliteit en stressbestendigheid;
 • Vermogen om goed in een team te werken, maar ook om in grote mate zelfstandig te functioneren.

Arbeidsvoorwaarden

Een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met goede arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU). Het dienstverband wordt aangegaan voor de periode van 1 jaar en kan bij goed functioneren worden verlengd met 3 jaar). Het salaris is afhankelijk van je kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling  in het eerste jaar € 2325,- bruto per maand oplopend naar € 2972,- bruto per maand in het vierde jaar (schaal P). Zowel de EUR als de UL hebben aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een zeer ruime verlofregeling. Verder zijn beide Universiteiten aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden wij gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof. Ook kunnen medewerkers gebruikmaken van faciliteiten, zoals het sportcentrum en de Universiteitsbibliotheek.

Werkgever

De Erasmus Universiteit Rotterdam is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Onze wetenschappers en studenten werken aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Ons academisch onderwijs is intensief, actief en toepassingsgericht. Ons onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken. Met onze onderzoeksimpact en kwaliteit van onderwijs kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. Waarden die op de EUR van toepassing zijn en die zij hoog in het vaandel heeft, zijn durf, nieuwsgierigheid, maatschappelijke betrokkenheid, grensverleggend en streven naar succes.

De Universiteit Leiden, in 1575 opgericht, is een van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoeksuniversiteiten. De universiteit heeft zeven faculteiten in het alfa-, bèta- en gammadomein. De universiteit staat van oudsher voor vrijheid van geest, van denken en spreken en voor een ongebonden ontwikkeling van onderzoek en onderwijs. De universiteit wil wetenschappers en studenten de omgeving en ruimte bieden om het beste uit zichzelf te halen. Zij staat open voor iedereen die hier wil studeren of werken en het uiterste uit zichzelf wil halen. De universiteit heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en richt zich ook op toekomstige generaties. Dat betekent excellentie ten behoeve van een veiliger, gezonder, duurzamer, welvarender en rechtvaardiger wereld – lokaal, regionaal en wereldwijd.

Specificaties

 • Promotieplaatsen; Promotiestudent
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week, bepaald
 • €2325—€2972 per maand
 • Universitair
 • ESSB/29032019/53771

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps