Senior onderzoeker (Lectoraat Toegankelijkheid van het recht)

Senior onderzoeker (Lectoraat Toegankelijkheid van het recht)

Geplaatst Deadline Locatie
23 sep morgen Haarlem
Toegang tot het recht, maak jij het verschil?

Functieomschrijving

Anno 2021 is het niet vanzelfsprekend dat je toegang tot het recht hebt. Verschillende doelgroepen zoals slechtzienden, ouderen, mensen met een licht verstandelijke beperking, migranten, mensen met schulden hebben moeite om toegang tot het recht te krijgen. Toegang tot het recht zou er voor iedereen moeten zijn, dus ook voor deze bijzondere doelgroepen. Als senior onderzoeker doe je onderzoek naar de toegang tot het recht dat wordt uitgevoerd door studenten. Op deze manier verbind je onderzoek met het onderwijs. Je weet je weg te vinden in het onderwijs van de hogeschool en werkt nauw samen met docenten. Zo til je het onderzoek in de hele hogeschool naar een hoger plan. Je staat open voor innovatieve leergemeenschappen zoals samenwerken met studenten en andere partijen in een Living Lab. Wil jij je bijdrage leveren aan projecten die het recht toegankelijk maken? Houd je van samenwerken en mensen opleiden?  Ben jij het type mens dat verbinding zoekt en het recht toegankelijk wil maken voor alle doelgroepen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Achtergrondinformatie/Introductie functie
Het lectoraat Toegankelijkheid van het recht bij Hogeschool Inholland is op zoek naar een enthousiaste senior onderzoeker die het lectoraat komt versterken. In deze dynamische functie zul je nauw samen werken met het onderwijs om het recht toegankelijker te maken voor iedereen. De senior onderzoeker voert samen met docenten en studenten, maar ook zelfstandig onderzoek uit. Anders dan aan de universiteit, zijn de onderzoeksvragen vaak afkomstig van opdrachtgevers uit de praktijk. Je doet daarom niet alleen onderzoek, maar bereidt ook onderzoek voor - door acquisitie te doen, onderzoeksideeën uit te werken, subsidievoorstellen te schrijven en met mogelijke opdrachtgevers uit het beroepenveld te spreken. Tijdens het onderzoek onderhoud je het contact met de opdrachtgever en zorg je ervoor dat het onderzoek het vraagstuk van de opdrachtgever goed dekt. Je hebt dus regelmatig contact met de opdrachtgevers.

Bij het praktijkgericht onderzoek aan Hogeschool Inholland wordt bijvoorbeeld bekeken hoe de toegang tot het recht voor groepen met een grote achterstand tot de toegang tot het recht is geregeld. Denk aan mensen met een beperking, mensen met een laag inkomen of mensen met een migratie-achtergrond. Waar lopen zij tegenaan als zij hun rechten willen effectueren? En hoe zouden we die obstakels kunnen wegnemen? Ook wordt heel toegepast onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de Rechtbank Rotterdam voor de doelgroep slechtzienden. Hebben slechtzienden wel toegang tot het gebouw, tot de zitting en tot de schriftelijke stukken? Een ander onderzoeksterrein van het lectoraat is de innovatie van de rechtspraak. Er worden heel veel pilots gedraaid bij verschillende rechtbanken in het kader van maatschappelijke effectieve rechtspraak, maar wat werkt echt voor mensen die recht zoeken? Met het lectoraat proberen we een bijdrage te leveren aan de toegankelijkheid van het recht in de praktijk.

Het lectoraat is een inspirerende plek waar mensen uit verschillende disciplines (rechten, filosofie, economie, bestuurskunde, communicatie) met verschillende onderzoeksvaardigheden samenwerken (kwantitatief en kwalitatief onderzoek). Voor de opbouw van het lectoraat zoeken we nu uitbreiding met een afgestudeerd jurist met in elk geval ervaring met juridisch-dogmatisch onderzoek. Ervaring met andere onderzoeksmethoden is een pré. Daarnaast heeft de senior onderzoeker affiniteit en/of ervaring met onderwijs geven. De senior onderzoeker is bijvoorbeeld afkomstig uit het hoger onderwijs, van de universiteit of heeft een achtergrond met het doen van toegepast onderzoek. De onderzoeker moet goede contactuele vaardigheden hebben en verbindend zijn. Iedereen is welkom, het team is klein, maar divers van samenstelling.

Het lectoraat werkt samen met de opleidingen HBO rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening en levert een bijdrage aan de opleiding van de studenten door onderzoek en onderwijs met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld in een Living Lab waar studenten in teamverband aan een onderzoeksopdracht werken. Ook vertaal je een (deel van een) onderzoek naar afstudeeropdrachten met studenten. Je hebt dus veel contact met de opleidingen. Ook werk je samen met docenten en studenten aan onderzoek. De functie van senior onderzoeker is een mooie, dynamische onderzoeksfunctie, omdat je het onderzoek verbindt met onderwijs en met de opdrachtgevers.

Mocht je de voorkeur geven aan een ruimere aanstelling dan 0,4 of 0,6 fte, dan is een uitbreiding van de functie van senior onderzoeker als docent binnen de opleiding HBO-rechten of Sociaal Juridische Dienstverlening bespreekbaar.

Jouw rollen (Wat ga je precies doen als nieuwe collega)  

 • Je voert zelf praktijkgericht onderzoek uit, initieert nieuwe onderzoeken en coördineert lopende projecten;
 • Je gaat de door het onderzoek opgedane kennis en inzichten op verschillende manieren verspreiden. Dit doe je door middel van publicaties in wetenschappelijke of vaktijdschriften, het verzorgen van presentaties en het geven van workshops;
 • Je identificeert vraagstukken voor praktijkgericht onderzoek en doet voorstellen voor onderzoeksprojecten die een aantoonbare bijdrage leveren aan de benodigde kennis en inzichten;
 • Je ondersteunt bij het verwerven van nieuwe projecten door onderzoeksvoorstellen te schrijven en subsidies te verwerven.
 • Je helpt bij de acquisitie van onderzoek uit het beroepenveld in de regio en zet dit om in opdrachten voor studenten;
 • Je bent aanspreekpunt en onderhoudt contact met de opleiding en de opdrachtgevers;
 • Je begeleidt studenten bij hun praktijkgericht onderzoek in samenwerking met docenten en zorgt voor een goede kwaliteit van het onderzoek;
 • Je begeleidt jonge onderzoekers of docenten die meewerken aan onderzoek van het lectoraat;
 • Je ontwikkelt en onderhoudt een relatienetwerk met relevante onderzoekers en samenwerkingspartners op het onderzoeksterrein;
 • Je vertegenwoordigt het lectoraat intern en extern op diverse organisatieniveaus.

Specificaties

Hogeschool Inholland

Functie-eisen

 • Je hebt aantoonbaar affiniteit met de toegankelijkheid van het recht;
 • Je beschikt over een WO-master in de rechtsgeleerdheid;
 • Je hebt een afgerond proefschrift of aantoonbaar vergelijkbare onderzoekservaring;
 • Je hebt ervaring met het doen van juridisch-dogmatisch onderzoek, bij voorkeur heb je ook ervaring met andere soorten van juridisch-wetenschappelijk onderzoek;
 • Je onderzoek blijkt uit wetenschappelijke en/of vakpublicaties;
 • Je hebt goede contactuele vaardigheden;
 • Je bent verbindend;
 • Je hebt ruime ervaring met het zelfstandig, maar ook met andere onderzoekers en samenwerkingspartners, uitvoeren van onderzoeken en het coördineren van lopende onderzoeksprojecten;
 • Je hebt kennis van, en ervaring met, juridisch maatschappelijke vraagstukken in het (hoger beroeps) onderwijs;
 • Je hebt ervaring met het rapporteren en presenteren van resultaten van onderzoek aan diverse stakeholders;    
 • Je hebt ervaring met het schrijven van subsidie aanvragen;
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden;
 • Je bent een proactieve organisator die detailgericht te werk gaat en kan delegeren wanneer nodig;
 • Je bent in staat om te anticiperen op problemen en beschikt over een flexibele en stressbestendige instelling;
 • Wanneer je interesse hebt in uitbreiding met een onderwijs-aanstelling naast de 0,4-0,6 fte aanstelling als senior onderzoeker beschik je over een didactische bevoegdheid of ben je bereid om deze te behalen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

 • Het betreft in eerste instantie een tijdelijk dienstverband van 12 maanden. Afhankelijk van de situatie is een hernieuwd contract mogelijk
 • Een salaris van minimaal €3.658,64 en maximaal €5.717,25 bruto per maand, schaal 11 of 12, bij een fulltime dienstverband. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw relevante (werk)ervaring en opleiding.
 • Een werkweek 16 tot 24 uur per week.
 • Een goed te bereiken werkplek in Rotterdam en Den Haag. Alle gemaakte reiskosten met openbaar vervoer worden 100% vergoed. Kies je voor eigen vervoer weet dan dat je hierin beperkt vergoed wordt.
 • Een uitbetaling van een vakantietoeslag van 8% in mei.
 • Een uitbetaling van een eindejaarsuitkering van 8,3% in december.
 • Een ruime verlofregeling. Bijvoorbeeld: bij een fulltime dienstverband én een gekozen werkweekvariant van 40 uur per week heb je jaarlijks 428 verlofuren. Dit zijn 53,5 vakantiedagen. Onze verlofregeling is inclusief de verplichte vrije dagen en de nationale en erkende feestdagen.
 • Een aantrekkelijke pensioenregeling bij ABP (Pensioenfonds voor overheid en onderwijs).
 • Je krijgt van ons voldoende faciliteiten voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat je altijd bereid bent om te leren. Bij ons staat leren=durven centraal.
 • Er wordt een verzekering tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid voor je afgesloten die volledig door ons, Hogeschool Inholland, wordt betaald.
 • Je hebt bij ons recht op een ruimhartige regeling betaald ouderschapsverlof en een aanvulling op de wettelijke regelingen als het gaat om partnerverlof bij de geboorte of adoptie van jouw kind(je).
 • Een prettige en informele werkomgeving, waarin we onze collega’s bij naam kennen.
 • Naast bovengenoemde arbeidsvoorwaarden bieden wij (onder bepaalde voorwaarden) ook een keuzemenu aan. In dit keuzemenu zit o.a. de mogelijkheid tot het kopen en verkopen van bovenwettelijke verlofuren, het fietsplan en de mogelijkheid van saldering woon-werkverkeer en vakbondscontributie.

Sociale partners blijven inzetten op verhoging van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek, van de onderwijsorganisatie en van het personeel. Wij volgen de cao hbo. Een uitstekend pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Werkgever

Over Hogeschool Inholland

Als je komt werken bij Inholland, dan ervaar je dat studenten én collega's bij ons centraal staan. Onze cultuur is persoonlijk en dichtbij, dat betekent een leer-en werkomgeving waarin we elkaar bij naam kennen. Bij ons krijg je de ruimte om je zowel professioneel als persoonlijk te blijven ontwikkelen, in elke rol en op elk niveau. Om zo een inspirerend voorbeeld te zijn voor onze studenten (en zij voor ons) en relevant te blijven in een steeds veranderende wereld.

Op onze 8 locaties verspreid over de Randstad, van de kop van Noord-Holland tot de Drechtsteden, moedigen we onze studenten aan om door te groeien tot zelfverzekerde professionals die de samenleving duurzamer, gezonder en creatiever maken. Vanuit een veilige basis bereiden we hen voor op de banen van morgen. Dit doen we met een breed hbo-onderwijsaanbod en onderzoek, dat zo goed mogelijk aansluit op de ontwikkelingen in de praktijk en dat gericht is op verschillende interessegebieden: van gezondheidszorg tot economie en van techniek tot onderwijs.

Onze docenten en collega's van de stafdiensten leggen de lat hoog, voor onze studenten, voor elkaar en voor zichzelf. In de steeds veranderende wereld heb je moed nodig om je jezelf kwetsbaar op te stellen en je mening te durven aanpassen. En lef te hebben om kritisch te blijven, dingen uit te proberen en je gevoel te volgen. Continu blijven zoeken, vallen, opstaan en doorgaan. Leren = durven!

Additionele informatie

Durf jij voor deze uitdaging te kiezen? Dan zien wij jouw sollicitatie graag tegemoet. Je kunt tot en met zondag 24 oktober reageren op deze vacature. Een eerste terugkoppeling kun je verwachten in de week van 25 oktober. Word jij onze nieuwe collega? Dan verwelkomen we je graag zo spoedig mogelijk in ons team.

Heb je vragen of misschien ben je nieuwsgierig geworden naar de werkomgeving? Neem dan eens contact op met Janet van de Bunt, Lector Toegankelijkheid van het Recht. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-24633783 en kan al jouw inhoudelijke vragen beantwoorden.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs; Lector
 • Economie; Recht
 • 16—24 uur per week
 • €3658—€5717 per maand
 • Universitair
 • SP Senior onderzoeker

Werkgever

Hogeschool Inholland

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Bijdorplaan 15, 2015 CE, Haarlem

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Hogeschool Inholland). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 24 okt. 2021 23:58 (Europe/Amsterdam).