Wie zoeken wij?Wij zoeken een hoogleraar die de aansluiting tussen wetenschap en maatschappij waarmaakt, die werkt aan een breed activerende en aansprekende onderwijs- en onderzoeksagenda, en die de studie van de hedendaagse Nederlandse taal, literatuur en cultuur in het midden van de samenleving plaatst, met bijzondere aandacht voor het feit dat dit een vergaand gemedialiseerde samenleving is waarin schriftuur, oraliteit en performativiteit op vele manieren en in een zeer divers veld interageren. De hoogleraar heeft expertise op het gebied van hedendaagse literatuur - dat wil zeggen de late twintigste en eenentwintigste eeuw - maar kan die kennis ook in een historische context plaatsen. Tevens heeft de hoogleraar kennis van state-of-the-art theorieën en methoden in het veld.
Wij zoeken een hoogleraar die een productieve aansluiting kan ontwikkelen met de moderne en hedendaagse Nederlandse cultuur in al haar verscheidenheid, en dit kan vertalen naar visie en strategie voor het aantrekken van een diversere en grotere studentenpopulatie. Dit komt ten goede aan het middelbaar onderwijs, waar de opleiding ook docenten voor opleidt en waarin zij dus een rol heeft te vervullen.
Met deze invulling van de hoogleraarspositie beogen wij bij te dragen aan het versterken van de maatschappelijke relevantie van het schoolvak Nederlands en aan het tegengaan van het lerarentekort zoals geïdentificeerd in het sectorplan Geesteswetenschappen
Traditie in Transitie (2022) en in het door onze faculteit gedragen sectorplan-thema
Talen & Culturen: De Verankering van Taal- en Cultuuropleidingen.Deze leerstoel is in eerste instantie gericht op het vakgebied Neerlandistiek en de BA- en MA-programma's die wij op dit terrein verzorgen. Voor onze educatieve MA zal de nieuwe hoogleraar ook strategisch en inhoudelijk bijdragen aan het aantrekken en opleiden van toekomstige docenten Nederlands die oog hebben voor hedendaagse maatschappelijke kwesties en diversiteit.
Het inhoudelijke profiel van deze hoogleraarspositie heeft echter ook een bredere, domein-overstijgende functie, die goed aansluit bij de interdisciplinaire onderwijs- en onderzoeksambities van het LUCAS.
Profiel- Heeft een wetenschappelijke achtergrond in onderzoek naar moderne Nederlandse literatuur en cultuur, ofwel op PhD-niveau, of wel daarna;