Postdoc digitale weerbaarheid en gezondheid van Rotterdamse jongeren

Postdoc digitale weerbaarheid en gezondheid van Rotterdamse jongeren

Geplaatst Deadline Locatie
15 apr 15 mei Rotterdam
Postdoctoraal onderzoeker digitale weerbaarheid en gezondheid van Rotterdamse jongeren

Functieomschrijving

De off- en online omgeving van jongeren hebben invloed op hun mentale, fysieke en sociale welzijn. Die invloed is niet voor alle jongeren hetzelfde, maar afhankelijk van in welke omgeving zij opgroeien en in welke onlinewerelden ze zich begeven. Ben jij gedreven om te ontdekken hoe de complexe wisselwerking tussen de off- en online omgeving invloed heeft op het welzijn van jongeren (12-16 jaar) en hoe de off- en online weerbaarheid van jongeren versterkt kan worden? Het project 'Reading between the Lines' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam biedt jou de unieke kans om als postdoctoraal onderzoeker met die vragen aan de slag te gaan. Door gebruik te maken van participatieve methoden en jongeren een stem te geven, werken we samen aan het vormgeven van een gezondere, veerkrachtige toekomst voor de volgende generatie.

Functie-omschrijving
Het 'Reading between the Lines' project onderzoekt de wisselwerking tussen de online en offline wereld en de effecten daarvan op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van jongeren (12-16 jaar) in Rotterdam. Een belangrijke focus ligt op participatief actieonderzoek, waarbij leergemeenschappen worden gevormd om adolescenten te betrekken bij alle fasen van het onderzoeksproces. Een belangrijk doel is om in co-creatie met Rotterdamse jongeren hyperlokale interventies te ontwerpen waarin zij hun eigen ideeën, creativiteit en sociale invloed inzetten om de digitale weerbaarheid en gezondheid van hun leeftijdsgenoten te vergroten.

Dit project stelt je in staat om ervaring op te doen met een breed scala aan participatieve onderzoeksmethoden, toegepast op het aanpakken van een zeer relevante maatschappelijke uitdaging onder jongeren die opgroeien in de regio Rotterdam, met mogelijk een significante impact op de gezondheid. Het uiteindelijke doel is om organisaties zoals gemeenten en GGD's te informeren bij het creëren van effectief beleid dat is toegesneden op uitdagingen in onze hedendaagse samenleving die zich in toenemende mate online afspelen.

Jouw taken omvatten:
  • Het opzetten van leergemeenschappen van jongeren (12-16 jaar) in Rotterdam om de impact van de offline en online wereld op hun fysieke, mentale en sociale gezondheid te onderzoeken.
  • Het gebruiken van participatieve onderzoeksmethoden, zoals participatieve (n)etnografie, digitaal actieonderzoek en co-creatie om jongeren te betrekken bij het definiëren van onderzoek, het interpreteren van resultaten en het bedenken van oplossingen.
  • Het samen met jongeren ontwikkelen van strategieën om gezondheidsverschillen tegen te gaan, oplossingen te identificeren en peer-led interventies te creëren die de digitale weerbaarheid en gezondheid verbeteren.
  • Samenwerken met een postdoctoraal onderzoeker van het Erasmus MC, die kwantitatief onderzoek doet naar de invloed van de online wereld op de gezondheid van jongeren, door deze patronen te contextualiseren samen met jongeren.
  • Onderzoeken hoe jongeren wensen dat overheden op lokaal, nationaal en Europees niveau hun gelijke kansen in online omgevingen beschermen.

Als onderdeel van de Nederlandse Onderzoeksagenda (NWA) Synergie Thema Kwetsbaarheid en Veerkracht in een Online Samenleving, synergetiseert het 'Reading between the Lines' project inzichten uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de publieke sector. Samenwerkingspartners zijn onder andere New Momentum, Erasmus MC, Rathenau Instituut en andere lokale partners, die expertise inbrengen op het gebied van volksgezondheid, digitale media en sociale wetenschappen. Deze functie biedt jou de unieke kans om deel uit te maken van dit dynamische, multidisciplinaire team.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Je hebt een PhD in een relevant vakgebied zoals Gezondheidswetenschappen, Volksgezondheid, Psychologie, Sociologie, Communicatie of Media.
  • Je hebt ervaring in het gebruik van participatieve onderzoeksmethoden (bijv. co-creatie, co-design).
  • Je hebt een sterk begrip van (sociale) media.
  • Je hebt een oprechte voorliefde voor jongeren (12-16 jaar) en een natuurlijk vermogen om met hen in contact te komen.
  • Bekendheid met Rotterdam en eerdere ervaring in het werken met jongeren is een pré.
  • Je kunt zelfstandig en effectief werken in een multidisciplinair team, waarbij je samenwerkt met experts op aanverwante gebieden.
  • Je bent toegewijd aan team science en open science principes.
  • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (CEFR niveau C1), wat blijkt uit publicaties in Engelstalige tijdschriften.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 juni 2024. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) € 4.332 bruto per maand, Schaal 11, conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1,0 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1 jaar en kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden verlengd worden.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB)
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Afdeling

Movez Lab

Als onderzoeker op dit project zal je onderdeel uitmaken van het Erasmus Movez Lab. Samen met de partners binnen het Movez Network doet het Erasmus Movez Lab onderzoek naar de thema's jeugd, welzijn en digitale media. Het Movez Lab verbindt onderzoek, onderwijs en samenleving: a blended science approach.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de EUR verwijzen we je graag naar onze website www.eur.nl. Meer informatie over de functie kun je verkrijgen bij prof. dr. Esther Rozendaal via rozendaal@essb.eur.nl.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €4332—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 4236

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Je kunt tot en met de sluitingsdatum solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie.
We zien je sollicitatie graag tegemoet.

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gesprekken. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 20-22.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Je kunt tot en met de sluitingsdatum solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie.
We zien je sollicitatie graag tegemoet.

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gesprekken. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 20-22.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Solliciteer uiterlijk op 15 mei 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).